← Na předchozí stranu

AI v HR a vzdělávání: Pár tipů, jak se nebát inovací

24. března3 min čtení

ChatGPT a další nástroje, které využívají AI, vzaly svět útokem a využití nacházejí napříč obory. Umělá inteligence, automatizace a další technologie jsou zkrátka všude. Víte, jak se na nové technologie dívají vaši zaměstnanci a kolegové? À propos, zeptali jste se jich vůbec?  

Nevíte, jaký k novým technologiím a inovacím zaujmout přístup? Nejste si jistí, jak o těchto tématech mluvit se zaměstnanci? Máme pro vás pár tipů!  

Nezavírejte inovacím dveře a vyvarujte se šíření paniky 

Zaměstnanci mají lepší povědomí o nových technologiích, než si myslíte. Dobře vědí o vychytávkách a technologiích, které jim usnadní a zefektivní práci. Pokud chcete spokojené lidi a zároveň máte ambice zaujmout technicky zdatné talenty, musíte jim nabídnout moderní nástroje. Umělá inteligence je ta „další velká věc“, která zásadně ovlivní naše životy i práci, a její rychlý nástup a rozšíření vás donutí dříve, či později reagovat. Pokud budete vyčkávat, nebo věříte, že nic nepřekoná „staré dobré“ metody, může se stát, že vám ujede vlak. A vězte, že AI vlak je hodně rozjetý a bude se těžko dohánět. 

Nastavte firemní strategii  

Zaujměte k AI a dalším inovacím, jako je například automatizace, jasné stanovisko – kvůli celé společnosti, a hlavně kvůli lidem. Ať už si myslíte, že je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše, a o implementaci nových technologií nepřemýšlíte, nebo naopak dychtivě hltáte každou novou AI aplikaci a máte zautomatizované veškeré rutinní procesy, jasné stanovisko vám umožní nastavit firemní strategii. 

Komunikujte 

Sdílejte firemní stanovisko napříč kanály. Buďte otevření a upřímní ohledně inovací a nových technologií. Zaměstnanci by měli být dobře informováni o důvodech, proč je (nebo naopak není) nová technologie zaváděna, a jaký bude mít dopad na jejich práci  

Vzdělávejte sebe i kolegy  

AI i automatizace představují revoluci – na rovinu – to, co AI předvádí, například ve formě nedávno představených služeb Copilot v aplikacích Microsoft 365, naprosto redefinuje kancelářskou práci. To samozřejmě může vzbuzovat i obavy. Navzdory obrovskému pokroku AI lidi o práci nepřipraví, ale změní ji, o tom není pochyb. Poskytněte proto zaměstnancům podporu – pravidelné konzultace, zpětnou vazbu, školení – aby je nové technologie nezavalily, ale staly se přirozenou součástí jejich profesního vývoje a práce. 

Podpořte ty, které toto téma zajímá 

Jak už jsme si řekli, zaměstnanci mají často velice dobré informace o digitálních inovacích. A určitě je i ve vašich řadách někdo, kdo je přímo nadšencem do technologií a AI je pro něj jako jednorožec na steroidech. My takovým nadšencům říkáme digitální ambasadoři a doporučujeme vám, abyste je nechali si na tom jednorožci pořádně zajezdit! Člověk, který vše ochotně vysvětlí a předvede kolegům, má daleko větší dopad než když celý tým v dobré víře, že je vzděláváte, zásobujete nezáživnými pokyny, nudnými prezentacemi nebo generickými webináři. Podporujte své lidi tak, aby je bavilo vzdělávat sebe i ostatní. 

Pomůžeme vám ambasadory najít 

Digitální ambasadoři jsou klíčoví pro budování firemní kultury zaměřené na inovace a digitální technologie. Poskytujte jim přístup ke vzdělávání, které je posune a zaujme. 

Pomůžeme vám zorientovat se v AI 

A nakonec důležitá poznámka – přestože je digitální prostor plný AI aplikací, nenechte se zahltit. Vybírejte, zkoušejte, informujte se a nebojte se nástroje, které vám nepřinášejí očekávané výsledky, nekompromisně vyškrtnout ze svého obsáhlého seznamu předplatných. Upřednostňujte kvalitu před kvantitou, my vám rádi pomůžeme se zorientovat – ať už prostřednictvím školení nebo ve formě užitečných tipů a informací. Nejste v tom sami! 

Chci se v AI zorientovat

← Na předchozí stranu

Jak jste na tom s digitálními dovednostmi?
Inovace

Jak jste na tom s digitálními dovednostmi?

Než se bezhlavě vrhnete do rozvoje svých digitálních kompetencí (chvála křemíkovému bohu za takové…

Číst více
30. dubna 12 min čtení
Jak na digitální hygienu podle Setha Godina
Produktivita

Jak na digitální hygienu podle Setha Godina

Nedávno jsme na blogu Setha Godina narazili na super článek o digitální hygieně. Přinášíme vám…

Číst více
2 min čtení
ČSOB: Banka, která jde dopředu nejen svými službami, ale také v péči o své zaměstnance
Případové studie

ČSOB: Banka, která jde dopředu nejen svými službami, ale také v péči o své zaměstnance

ČSOB nechce být jen bankou, která je pokroková směrem ke svým zákazníkům, pokrok prosazuje i v…

Číst více
9 min čtení