← Na předchozí stranu

Digiskills: Hackujeme rutinu, žijeme automatizací

1. prosince8 min čtení

Automatizace je fenomén, který vás musí doslova pohltit, aby fungoval a měl opravdu přínos. Různé nástroje, které můžete začít používat klidně hned a bez zkušeností, si však necháme na jindy. Jádro automatizace totiž nespočívá v technologiích, ale v mindsetu. Jak takový mindset nastavit? Jak udělat z automatizace téma, které bude rezonovat napříč celou firmou? To u nás dobře víme a o své zkušenosti se rádi podělíme!  

Představte si takový běžný (ale v podstatě otravný) úkol, který děláte pravidelně každý týden, jako je vytvoření šablony pro poradu ve OneNote a její nasdílení kolegům na Teams. Víte, že se s tím vůbec nemusíte zdržovat a těch několik na sebe navazujících úkonů může probíhat zcela automaticky? A to jen špička ledovce, ale právě tímto příkladem se u nás rozpoutala automatizační lavina. 

V současnosti v Digiskills lítá bezmála stovka automatizací napříč aplikacemi, které používáme. Měsíčně tak proběhne 35 000 tisíc kroků (úkonů), které bychom jinak museli dělat manuálně – šetříme tím čas i náklady, ale k tomu se ještě dostaneme. Vraťme se na začátek příběhu, který je plný hackování rutiny, nadšení a Honzy. 

Na začátku byl Honza 

V každé firmě, nehledě na velikost či obor, se lidé potýkají s řadou rutinních a opakujících se úkolů. Často o nich moc nepřemýšlíme a v zaběhnuté rutině svorně pokračujeme, vždyť co, obvykle jde o pět minut práce. Ale kolik takových „pětiminutovek“ uděláte za týden, za měsíc, za rok? Když se to sečte, jde o desítky hodin, které trávíme rutinními úkoly. Ale co se stane, když se objeví někdo, kdo nechce ztrácet čas opakujícími se úkoly a rutinu zkrotí a začne odbavovat tyto úlohy tak nějak jinak, lépe, efektivněji? 

Tím, kdo si chtěl usnadnit práci a mimoděk tak odstartovat velký automatizační třesk napříč našimi odděleními, nebyl nikdo jiný než Honza Dolejš, nadšenec a inovátor, který udělal z automatizace firemní viral, přičemž si vystačil s nástrojem Power Automate, který je v prostředí Microsoft 365 k dispozici zdarma.

„S automatizací jsem začal u sebe, ale rozhodně jsem si ji nenechal pro sebe. Sdílel jsem ji s ostatními, ukazoval jsem, co všechno automatizace umí, a hlavně kolik času ušetří,“ uvedl Honza ke svému oťukávání automatizace. 


Automatizace se šíří, získává si Lenku 

Pro další rozvoj bylo zásadní, abychom i my ostatní viděli a pochopili, jak automatizace funguje a začali jsme přemýšlet o tom, co nám přinese a jak nám usnadní práci. Což je důležitý proces pro adopci automatizace v každé firmě. Zasvětit lidi, ukázat, proč je automatizace super a nadchnout je – to jsou nejdůležitější aspekty zavádění automatizace. Honza proto ve svém snažení a osvětě hrdinně pokračoval – automatizace se brzy stala tématem našich porad a netrvalo dlouho a uchvátila Lenku, šéfku našeho realizačního týmu. Honza pro Lenku a její tým připravil úvodní školení, kde všechny seznámil se základní logikou, možnostmi a reálnými příklady. 

Na začátku jsem měla pocit, že my snad nic ani automatizovat nemůžeme. Jsme přece tak efektivní! Ale vyzkoušeli jsme první automatizaci a bylo to skvělé. Pak jsme postupně začali o úkolech přemýšlet jinak a vidět možnosti pro automatizaci úplně všude, uvedla naše hlavní projekťačka Lenka Mens Štrbová k tomu, proč ji automatizace zaujala. 

První to nikdy nekončí (pokud se udělá správně) 

A jak se říká, příklady táhnou – když ostatní začali zjišťovat, co všechno automatizace umí, a přiznejme si, že Honzovo nadšení a zapálení bylo dost nakažlivé a všudypřítomné, začali sami přicházet s nápady. Přece jen, když na vlastní oči vidíte, co všechno váš kolega dokáže odbavit, aniž by musel pokaždé to samé manuálně naklikávat, inspiruje vás to! Najdete podobné scénáře ve své práci a pak už stačí jen mít na koho se obrátit a směle automatizovat. Že jsme v bodě, kdy jsme nastavili ten správný mindset, nám došlo ve chvíli, kdy se Honzovi začaly kupit naše požadavky a náměty na další a další, a ještě další automatizace. 

„Co mohu dnes udělat pro to, abych si zítra usnadnil práci?“ – Honza Dolejš

Jednou automatizací to totiž nikdy nekončí a jakmile si lidé ve vašem týmu začnou v kuchyňce nebo u kopírky (zkrátka tam, ke se u vás řeší to podstatné) šuškat, že to fakt funguje a dojde jim, že už se nemusejí pachtit s rutinnímu procesy, máte vyhráno! 

Kolik nám automatizace ušetří 

Podle průzkumu McKinsey Global Institute lze zhruba polovinu činností, za které jsou lidé na celém světě placeni, automatizovat pomocí v současnosti používaných technologií. Přibližně u 60 % povolání by pak bylo možné automatizovat alespoň třetinu činností. Tyto poznatky jsme brali jako hozenou rukavici a jelikož si veškeré automatizace pečlivě evidujeme, máme perfektní přehled o tom, kolik nám ušetří. 

Díky automatizaci odbavujeme v naší malé firmě čítající necelé dvě desítky zaměstnanců tolik práce, která by jinak představovala objem pro jeden a půl pracovního úvazku. Představte si, kolik by se toho dalo ušetřit ve středně velké nebo velké firmě, o korporaci ani nemluvě! Ale pozor, nejde přitom vůbec o to, že by automatizace „brala“ lidem práci, naopak! Pomáhá ji zefektivnit, a poskytuje prostor pro důležitější činnosti a rozvoj. 

„Automatizace mi dávají prostor k růstu. Nemusím ztrácet čas rutinními úkoly, ale soustředím se na posun velkých projektů. Nad vším mám přehled, a to je pro mě z pozice projekťáka extra důležité.“ uvedla k výhodám automatizace Pavla Popeláková, která u nás zastává pozici projektové manažerky a pečuje o naše zákazníky. 

Jak to vypadá v praxi 

Už jsme zmínili automatizaci, kterou to všechno začalo, teď se podíváme na další příklady – a zcela určitě najdete podobné procesy i u vás. Většina z více než stovky automatizací, které u nás probíhají, vznikla v Power Automate a v nástroji CRM Hubspot. 

  • Naši lektoři dostávají každý den ráno do Teams zprávu o tom, jaká školení je čekají, přičemž jejich odesílání je plně automatizované stejně jako automatický výsledek zpětné vazby po dokončení školení, což šetří zhruba 20 minut denně. 
  • Každý den se automaticky výsledky zpětných vazeb pro klienty připraví do separátních souborů připravených rovnou k odeslání, takže další úspora čítá cca 45 minut denně. 
  • Tvorba plánu úkolů z šablony a přepočet termínů pro dokončení úkolů probíhají jak jinak než plně automaticky – s úsporou 60 minut měsíčně. 
  • Automatizujeme i oslavy! S každým úspěchem našich obchodníků přichází do Teams notifikace s výzvou k oslavě. 
  • Samozřejmě máme plně automatizované schvalování faktur, takže žádné přepinkávání e-mailů, a ve výsledku nám to šetří více než 120 minut měsíčně. 
  • Dovolené a jejich zadávání si už nemusíme představit „postaru“, vše automatizované. 
  • Informace o právě probíhajících webinářích máme všichni na Teams, aniž by někdo seděl a manuálně to všem včas rozesílal. 

Automatizace je o lidech 

Z vlastní zkušenosti můžeme prohlásit, že pro automatizaci je nejdůležitější získat lidi, poučit je, nadchnout je, ukázat a vysvětlit, že automatizace jim zpříjemní, zjednoduší, ozvláštní a zmodernizuje práci. Stačilo, aby jeden z nás začal – možná to bylo trochu z lenosti, možná trochu ze zvědavosti – ale v každém případě ukázal ostatním, že automatizace funguje. Zkrátka, za každou automatizací hledej člověka. A když toho správného člověka najdete, jste na dobré cestě. My jsme ho našli a pomůžeme ho najít i vám! Honza Dolejš je sice jen náš a nemůže se naklonovat (není však vyloučeno, že i tyto obzory začne brzy zkoumat), nicméně připravil skvělý program pro ty, které automatizace zajímá a chtěli by se stát jejími ambasadory.  

U nás si často klademe otázku: „Co mohu udělat dnes proto, abych si usnadnil práci zítra?“, která je vlastně takovým emblémem automatizačnímu mindsetu. Položte tuto otázku i sobě – odpovědí může být přihlášení sebe či některého ze svých kolegů do našeho programu ambasadorů. Vstupte s námi do světa automatizací, dejte rutině sbohem a udělejte z automatizace viral i ve své firmě – a není lepší začátek než náš kurz Automatizace v Power Automate s Honzou Dolejšem. 

← Na předchozí stranu

Copilot v akci aneb zkušební let AI od Microsoftu
Webináře

Copilot v akci aneb zkušební let AI od Microsoftu

Vladimír Hruban z Microsoftu a náš kolega Tomáš Doležal se pustili do Copilota a rozebrali ho ze…

Číst více
7. prosince 3 min čtení
Onboarding “na inovativno”
HR

Onboarding “na inovativno”

Onboarding je pořádná porce práce, ale když si ho uvaříte “na inovativno”, nebude vám po něm těžko…

Číst více
6. června 10 min čtení
Nástroje pro online setkání, za které dáme ruku do ohně
Produktivita

Nástroje pro online setkání, za které dáme ruku do ohně

Potřebujete místo běžné ‚‚živé‘‘ schůzky uspořádat online hovor? Podle nás skvělé rozhodnutí! Nebo…

Číst více
5. března 8 min čtení