← Na předchozí stranu

Gamifikace v HR světě: Práce hrou 

26. května3 min čtení

Gamifikace neboli aplikace herních prvků do ne-herního kontextu se stává stále oblíbenější metodou pro zvyšování angažovanosti, motivace a produktivity zaměstnanců. I my si rádi hrajeme, proto se Eva Jokes, lektorka digitálních dovedností, a Šárka Nečasová, guru v oblasti HR, zhostily webináře Gamifikace v HR světě, ve kterém se zaměřily na herní prvky v HR procesech a ve vzdělávání zaměstnanců. 

Gamifikace nemusí být žádná věda a vlastně nepotřebujete ani speciální nástroje nebo drahé aplikace – docela dobře si vystačíte s tím, co nabízí Microsoft 365. Abyste získali lepší představu, nahlédneme do naší praxe a ukážeme vám, co se osvědčilo v Digiskills.  

Forms: Slyšeli jste o zábavném onboardingu? 

Onboarding je náročný proces, ale může být i hravý, zajímavý, přístupný a dokáže dobře demonstrovat firemní kulturu. Vyplňování tabulek a dokumentů se při náboru a nástupu na novou pozici sice nevyhneme ani u nás, ale i to se dá pojmout poutavě a zábavně. Vážně! Šárka vám předvede, jak si z Forms udělat nástroj, který má energii i styl a každému nováčkovi dává jasně najevo, jak to ve firmě chodí. Současně pořád plní svou praktickou funkci a sbírá informace, které od nového zaměstnance potřebujeme, ale je to zábavnější, přístupnější a atraktivnější. 

SharePoint: Mocný nástroj pro HR 

Dalším nástrojem, o jehož gamifikačním potenciálu jste možná neměli tušení, je SharePoint. SharePoint pravděpodobně znáte (a zřejmě ho i používáte). Ale chcete vidět, jak se dá využít pro gamifikovaný onboarding? U nás jsme v SharePointu postavili interaktivní cestu, která prostřednictvím odlehčeného příběhu provede nováčky jinak často nezábavným procesem zahrnujícím obsáhlou administrativu. A co je nejlepší? Nepotřebujete žádné speciální skilly, podobný „portál“ si v SharePoint můžete udělat snadno sami! Tedy aspoň v Šárky podání to vypadá jako hračka. 

Typeform: Ozvláštněte vzdělávání 

Skrze herní prvky, které nabourají rutinní procesy, se zaměstnanci mohou učit nové dovednosti, rozvíjet své schopnosti a zároveň se cítit oceněni a podporováni ve své práci. Pokud znáte naše vzdělávací akademie a kurzy, tak vám určitě neuniklo, že herní prvky jsou důležitou součástí našeho přístupu ke vzdělávání. Eva se v této souvislosti blíže zaměřila na aplikaci Typeform (nepatří do Microsoft 365), jež se nám osvědčila a vytvořili jsme v ní adventurní textovku, která dodala vzdělávacímu kurzu vznikajícímu na míru zcela novou dimenzi. A můžeme vám říct, že to byl doslova hit! Zkuste si podobný kousek vytvořit i vy – uvidíte, že předávat informace neotřelým způsobem může skvěle fungovat!  

Hrát si můžete všude! 

Gamifikace má mnoho podob a potenciál pro zapojení herních prvků je prakticky všude – od onboardingu, vyplňování dokumentů přes rozvoj zaměstnanců po jejich vzdělávání. „Hraní“ ve světě lidských zdrojů a vzdělávání není pouze zábavou a zpestřením, ale také fungujícím přístupem k řízení a rozvoji týmu. 

A pokud chcete své HR schopnosti ještě posunout, Eva a Šárka pro vás připravily špičkovou akademii HR Heroes, kde vás naučí, jak pomocí nástrojů Microsoft 365 nastavit ideální flow a zdigitalizovat svou HR agendu.  

Chci se podívat do akademie HR Heroes

← Na předchozí stranu

AI v HR a vzdělávání: Pár tipů, jak se nebát inovací
HR Inovace Buzzwords

AI v HR a vzdělávání: Pár tipů, jak se nebát inovací

ChatGPT vzal svět útokem a není snad obor, ve kterém by pro něj nebo jeho AI souputníky nebylo…

Číst více
24. března 3 min čtení
Matyáš Křeček: Jak začít s automatizací i ve vaší firmě
Produktivita

Matyáš Křeček: Jak začít s automatizací i ve vaší firmě

S nástroji jako Integromat lze dosáhnout velkého zjednodušení a zrychlení digitalizace společnosti…

Číst více
10. února 4 min čtení
Agilita
Buzzwords

Agilita

Agilita je pádlo v divokých vodách rychle se měnícího trhu a zároveň štít proti drsným ekonomickým…

Číst více
28. srpna 3 min čtení