← Na předchozí stranu

HR trendy v roce 2023: AI, reskilling a hybridní práce

19. ledna7 min čtení

Ve snaze obstát a dobýt digitální svět hledají společnosti přístupy, jak zefektivnit činnost a procesy a stát agilnějšími. Největší změny a posuny přinášejí pochopitelně nové technologie, nástroje a přístupy. Ať už jde o nový hardware, cloudová řešení, různé gadgety, aplikace nebo přístupy tento trend prostupuje všemi odděleními a oblastmi firmy, HR nevyjímaje. Které trendy budou dynamiku řízení lidských zdrojů ovlivňovat v tomto roce?

Umělá inteligence 

Umělá inteligence bude nepochybně žhavým tématem letošního roku. Týkat se bude pochopitelně i HR. AI je vlastně jeden z nejslibnějších trendů v oblasti náboru a řízení talentů. Pokud v poslední době sledujete dění (nejen) v IT, pak jste si pravděpodobně již potenciálu umělé inteligence vědomi. Od obrázků generovaných umělou inteligencí přes samořídící auta až po autonomní obchodování na burze – tato technologie v posledních letech zaznamenala významný pokrok a nyní se ve velkém nastupuje i do oblasti lidských zdrojů 

Umělá inteligence se například využívá k personalizovanějším zkušenostem s kandidáty o zaměstnání. Některé platformy nyní dokážou skenovat popisy pracovních pozic a určovat dovednosti a požadavky potřebné pro jednotlivé pozice. To pomůže náborářům zaměřit se na nejlepší kandidáty na konkrétní pozice. AI se také používá k automatizaci náborového procesu. To může zahrnovat vedení virtuálních pohovorů a prověřování kandidátů. AI může také zvýšit efektivitu náboru tím, že vypočítá pravděpodobnost, že kandidát přijme danou nabídku na základě jeho individuální pracovní a zaměstnanecké historie a dokáže i předvídat chování uchazečů: odhadne pravděpodobnost, zda uchazeč danou pozici přijme, bude ji vykonávat a zůstane na ní. 

AI usnadní i onboarding, například prostřednictvím automatizace doručování a přijímání důležitých dokumentů, firemních zásad a přihlašovacích údajů. Umělá inteligence může sledovat, které dokumenty byly zobrazeny, shromažďovat elektronické podpisy po provedení jednotlivých kroků a eliminovat potřebu personálního oddělení provádět následné kroky ručně. 

Za zmínku stojí i digitální asistenti, kteří jsou nonstop k dispozici a zefektivňují proces onboardingu tím, že pomáhají novým zaměstnancům projít všemi potřebnými fázemi a proaktivně doporučují další kroky, které jim pomohou rychle se zapracovat na nové pozici. 

Digitální asistenti s umělou inteligencí mohou doporučovat vzdělávání související s prací na základě úspěšných zaměstnanců na srovnatelných pozicích a také poskytovat relevantní informace, jako jsou odborné články, posty na sítích a podobně. 

AI lze například využít k analýze velkého množství dat zpětné vazby zaměstnanců a identifikaci společných témat a trendů. AI však může jít ještě dál. Jak již bylo zmíněno, AI nyní může personálním týmům umožnit výrazně snížit čas a peníze vynaložené na průzkumy tím, že bude přímo z organických dat vyhodnocovat nálady zaměstnanců a ukazatele jejich pohody. Jde o novou technologii, takže o ní zatím nemá páru ani GPT-3! Alespoň zatím ne.

 

Reskilling a interní mobilita 

Nejistá ekonomická situace i dozvuky pandemie vedly k tomu, že nábor nových lidí poněkud stagnuje. Řada organizací dokonce musí pozastavit hledání nových talentů, přestože je potřebuje. Naštěstí se nabízí reskilling stávajících zaměstnanců. Nabídněte rekvalifikace nebo doplnění potřebných znalostí současným zaměstnancům a posouvejte lidi v dalším rozvoji. Nabídnout někomu kariérní posun a současně tak vyřešit problémy s obsazením volné pozice je absolutní win-win. 

Je třeba se vypořádat i s dalšími výzvami, jako jsou vedení týmů na dálku, řízení hybridní práce a měnící se očekávání od vedoucích pracovníků. Jedním z hlavních trendů v oblasti lidských zdrojů, který bude rezonovat v roce 2023, je proto zvyšování kvalifikace vedoucích pracovníků a rekvalifikace stávajících lidí. Zvyšování kvalifikace vedoucích pracovníků a manažerů je pro oddělení lidských zdrojů klíčové pro vytváření hodnot v organizaci a také pro pomoc při udržení zaměstnanců. 

Překlenutí nedostatku dovedností je jedním z důležitých způsobů, jak mohou personalisté ve své organizaci něco změnit. V roce 2023 budeme sledovat rozmach strategického vzdělávání, tedy školení dovedností v souladu s potřebou organizace. To může zahrnovat jak tvrdé dovednosti, které jsou spíše technického rázu, tak měkké dovednosti, jako je komunikace, time management a analytické a kritické myšlení. Jejich implementace do pracovního procesu vyžaduje redefinici metod školení – dominovat bude mikrolearning, mikromentorování, výkonnostní koučování a učení v průběhu práce. 

Organizace by proto měly investovat do personalizovanějšího vzdělávání, které bude kombinovat to, co se lidé chtějí učit, se způsoby, které preferují.  

Pokračování hybridní a vzdálené práce 

Podle společnosti McKinsey pandemie urychlila digitální transformaci v organizacích o tři až čtyři roky. A pracovníci se tomu přizpůsobili. Například údaje z LinkedInu ukazují, že na pracovní místa na dálku, která tvoří asi 20 % všech pracovních míst na síti LinkedIn, přišlo více než 50 % všech žádostí o zaměstnání! 

Flexibilita možností práce, hybridní práce a práce na dálku by pro žádnou progresivní firmu neměly být tabu. Mnoho zaměstnanců se cítí dobře při práci z domova, což je vidět i na jejich nasazení. Vedoucí pracovníci v oblasti lidských zdrojů už zjišťují, že na zaměstnance již nebudou fungovat univerzální politiky a důvěra v zodpovědný přístup zaměstnanců k práci je nejlepší způsob, jak zvýšit produktivitu, udržet si lidi a zlepšit jejich psychickou pohodu. Odmítání určité míry flexibilní práce bude podniky zkrátka dost znevýhodňovat. Ne všechny organizace si to uvědomují a nadále se drží překonaných přístupů. Přitom klíčové HR procesy, jako jsou screening, pohovory a onboarding a talent management fungují vzdáleně naprosto perfektně a jak je vidět například i u nás ve firmě, lidé nemusejí být v kanceláři, aby se zachovala firemní kultura. 

Hybridní práce se stala součástí moderní pracovní kultury a ať si lídři, jako je Elon Musk, užívají svůj ego trip jak chtějí, nutit lidi k návratu do kanceláří je prostě prohraná bitva. 

Zaměstnanci chtějí jasnou komunikaci a modernizované zásady. V roce 2023 budou personalisté stanovovat jasná pravidla, jak, kde a kdy se pracuje a budou iniciovat interní rozhovory na toto téma a tlačit své organizace k rozhodnutím. Odborníci na lidské zdroje budou také vzdělávat sebe a manažery v oblasti překonávání proximity bias, což je nevědomá tendence upřednostňovat zaměstnance, které často vidíte v kanceláři, před pracovníky na dálku. Budou pracovat na stanovení objektivních ukazatelů výkonnosti, kritérií pro povyšování a zvyšování platů. 

Ale pozor – kanceláře nejsou „mrtvé“. Jasné pracovní zásady budou mít vliv na plánování a využívání kanceláří. To povede k lépe navrženým pracovním místům a flexibilním prostorám. 

 

O superhrdinech a lidech 

Stojíme na prahu nové éry, technologie jsou všude kolem nás, ale nesmíme zapomínat na to, že jde především o lidi. HR oddělení je v podstatě taková superhrdinská divize, jelikož musí nové trendy a technologie absorbovat rychle a „bezbolestně“, ale přitom musí neustále upřednostňovat blaho všech okolo, čímž se ocitá pod velkým tlakem. Proto by jedním z trendů, který by měl napříč HR oddělením rezonovat, měla být vlastní pohoda. 

Vstupte do HR Heroes!

Nastavte si flow svého HR oddělení s pomocí Akademie HR Heroes. Pomůžeme vám vybudovat vysoce efektivní procesy, které vám pomohou dosáhnout úspěchu. Najděte si čas na zlepšení vašeho HR oddělení a získejte informace potřebné k tomu, abyste dosáhli svých cílů.

← Na předchozí stranu

Tajemství microlearningu: Proč je lepší učit se novým věcem 15 minut denně?
Produktivita Inovace Buzzwords

Tajemství microlearningu: Proč je lepší učit se novým věcem 15 minut denně?

Určitě to dobře znáte – nastupujete do nového zaměstnání a samozřejmostí jsou sliby o možnostech…

Číst více
20. července 5 min čtení
Agilita
Buzzwords

Agilita

Agilita je pádlo v divokých vodách rychle se měnícího trhu a zároveň štít proti drsným ekonomickým…

Číst více
28. srpna 3 min čtení
Rok 2021 v číslech aneb "DIGITAL as the new NORMAL"
Produktivita

Rok 2021 v číslech aneb "DIGITAL as the new NORMAL"

Rok 2021 byl snad ještě rychlejší a kratší, než ty předchozí. Loni jsem ve svém shrnutí roku 2020…

Číst více
14. ledna 3 min čtení