← Na předchozí stranu

Jak jsme v Digiskills.cz prožili rok 2020? Pojďme se podívat na pár čísel

5. ledna6 min čtení

2020 > 2021

Rok 2020 je fuč a mnozí z nás by si jistě přáli, aby spolu s ním skončilo i celosvětové trápení s Covidem 19. Pro člověka bude vždy loňský rok spojený s rychle se šířící epidemií, kterou jsme během našich životů nezažili a mohli ji vidět pouze ve filmech jako je Nákaza z roku 2011.

Pro technologie to byl naopak rok, kdy mohly lidem ukázat, kdy jsou nápomocné, kdy dokážou překonávat bariéry a kdy mohou zachránit rodinné vztahy, udržet pohromadě pracovní týmy nebo dokonce i zachraňovat životy (jako například 3D tiskárny, eRouška...).

(odchyceno na Twitteru)

My v Digiskills jsme samozřejmě vnímali obě roviny. Na jednu stranu jsme začali absolutně pracovat remote. Samotný přechod pro nás nebyl tak náročný, jen jsme po čase zjišťovali, že nám chybí sociální kontakt, a bylo nutné stanovit si pár nových pravidel pro tzv. synchronní a asynchronní komunikaci. Zjednodušeně, abychom se vzájemně nerušili od hluboké práce, ale abychom se stále setkávali, brainstormovali a “potkávali se v kuchyňce nebo na pivu”.

Druhou stránkou byla změna v komunikaci s našimi (stávajícími i novými) klienty. Samozřejmě se 100 % živých školení přesunulo do online prostředí (nejčastěji MS Teams, Zoom, Vimeo), ale především se měnily potřeby klientů a také rychlost doručení našich služeb.

 

Filip Dřímalka: „Na začátku pandemie jsme zaznamenali obrovský nárůst zájmu o online kurzy související s prací na dálku a využitím kancelářských aplikací. Tento trend jasně kopíroval zavádění tzv. home office (u mnoha firem se jednalo o naprostou novinku, takže na ni nebyli připraveni) i potřebu manažerů lépe řídit své týmy, i když pracují vzdáleně.“

 

Nárůst jsme zaznamenali především u firem, které byly donuceny pozastavit svoji činnost – ať už se jednalo o restaurace nebo vzdělávací instituce. Ty často vzaly tuto pauzu jako příležitost se zastavit a získat nové dovednosti.

Vnímali jsme rostoucí hlad po digitálním vzdělávání a rozhodli jsme se otevřít v rámci portálu Digiskills.cz bezplatné kurzy zaměřené na práci z domu, které absolvovaly tisíce uživatelů. Mnoho firem pak nakoupilo hromadně kurzy svým zaměstnancům.

Zajímavé bylo, jak se proměnily potřeby během letních měsíců a s příchodem podzimní vlny. Zaznamenali jsme také zvýšený zájem, ale firmy chtěly jít více do hloubky. Už se tedy nejednalo pouze o technické kurzy (jako například témata spojená s kancelářskými aplikacemi Microsoft 365), ale také řízení týmů na dálku, hybridní spolupráce (část lidí v kanceláři, část na dálku), digitální detox a worklife balance (jak se z toho všeho nezbláznit) i další témata spojená s digitálními inovacemi a jejich dopadem na každodenní fungování lidí.

Rok 2020 a pár statistik

Nejvyšší a nejúctyhodnější číslo, 842 721, nám ukazuje počet spuštěných videí za rok. Bylo to celkem 12 692 hodin studia našich videokurzů. K tomu je třeba přičíst ještě 795 hodin, které odškolili naši lektoři online.

 

Honza Dolejš: „Hlad po živém školení byl obrovský a jedinou možností byly online webináře a workshopy. Najednou i firmy, které dříve webináře razantně odmítaly, si novou formu vyžádaly a nakonec s ní byly spokojené. Přechod od živého školení do online není jen tak. Nestačí jen začít věci „vykládat” třeba do Teams, ale musí se změnit hodně věcí. Časový formát, interaktivní prvky, ale i třeba celková koncepce školení. Pro správné osvojení dovedností je nejen důležité načerpat nové znalosti, ale také si je rovnou vyzkoušet v praxi a bavit se o nich se svými kolegy. I to je dnes díky funkcím „break out rooms“ v online prostředí možné.“

 

Velmi zajímavé číslo pro nás je 11 184. Jedná se počet nových uživatelů, kteří se během roku 2020 zaregistrovali v portále Digiskills.cz a začali studovat.

A co si uživatelé nejvíce oblíbili? Nejpřehrávanějším a zároveň nejlépe hodnoceným microlearningovým videokurzem byl Microsoft Outlook - pokročilejší tipy (4,53 z 5 hvězd). 

Kurz provází pokročilými funkcemi tohoto nástroje a radí, jak si zautomatizovat některé kroky nebo třeba vytvořit vlastní skupinu kontaktů.

Nejsledovanější video roku 2020 pak pochopitelně patří do tohoto kurzu a týká se tvorby šablon v nástroji Microsoft Outlook.

Druhým nejpřehrávanějším mikrokurzem byla E-mailová kultura. Jedná se o sadu praktických tipů pro efektivní e-mailovou komunikaci. S důležitou myšlenkou, že ne vždy je použití e-mailu to pravé ořechové!

Další příčky obsadily kurzy týkající se MS Teams, (konkrétně pak Ideální porada v MS Teams, Tvorba týmů a Práce se soubory v MS Teams) a kurzy týkající se digitální bezpečnosti.

Chcete se na videokurzy podívat také? 

 Vstupte do portálu Digiskills.cz

 

Pokud plánujete rozvoj vašich zaměstnanců v digitálních dovednostech, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poskytneme konzultaci zdarma a pomůžeme vytvořit ideální vzdělávací plán na míru vašich potřeb.

+420 704 821 259 | podpora@digiskills.cz


Tím, že se v roce 2020 odehrávalo téměř 100 % našich aktivit v online prostředí, museli jsme vypustit naše oblíbené fyzické setkávání s klienty na tzv. digitálních snídaních, kde jsme ukazovali crème de la crème” z našich služeb a našeho know-how.

Místo toho jsme vytvořili sérii otevřených webinářů na různá témata, kterými jsme chtěli ukázat tematický záběr našich služeb a otevírat diskuze, které byly v oboru zrovna aktuální.

Jednalo se například o:

  • Zeptejte se na cokoliv o Microsoft Teams a online spolupráci
  • Webinář s Filipem Dřímalkou o digitalizaci byznysu
  • Webinář s Honzou Dolejšem: Práce se soubory v Office 365
  • Ty nejlepší triky pro Microsoft 365
  • Souboj mistrů produktivity: Gamrot vs. Minář vs. Benedikt
  • Jste v (ne)bezpečí digitálních technologií?
  • Digitální detox v době digitálního přetížení
  • Hybridní svět a řízení projektů s Janou Špačkovou (Flexjobs) a Josefem Hajkrem (Shine Consulting)

 

Nejsledovanější webinář byl pak ten z pera” Filipa Dřímalky s názvem Řízení změn v digitálním světě.

 

Že jste jej neviděli? Nebo vám utekl nějaký předchozí? Nevadí. Všechny záznamy jsou stále k dispozici v našem porátlu. A věřte, že stojí za to. Stačí se registrovat do portálu Digiskills.

 Registrace do Digiskills.cz

 

Dočetli jste až sem? To mám radost. Přeji co možná nejlepší statistiky a velký skok v digitálním vzdělávání v roce 2021. Za odměnu vám přidávám ukázku našeho nejvtipnějšího webináře :-). Radim Chalupník.

← Na předchozí stranu

HR trendy v roce 2023: AI, reskilling a hybridní práce
HR

HR trendy v roce 2023: AI, reskilling a hybridní práce

Ve snaze obstát a dobýt digitální svět hledají společnosti přístupy, jak zefektivnit činnost a…

Číst více
19. ledna 7 min čtení
Nástroje pro HR: 7 tipů pro on-boarding s FORMS (Microsoft 365)
HR

Nástroje pro HR: 7 tipů pro on-boarding s FORMS (Microsoft 365)

Našli jste super kolegu a plácli jste si na spolupráci? Rozjíždíte přípravy pro jeho / její nástup…

Číst více
3. února 4 min čtení
Digitální Safari #25: AI pro HR 
HR Webináře

Digitální Safari #25: AI pro HR 

V 25. epizodě Digitálního Safari jsme se tentokrát ponořili do světa umělé inteligence a jejího…

Číst více
14. července 4 min čtení