← Na předchozí stranu

Jak na videohovory?

24. února4 min čtení

Na hovory z domácího prostředí se ovšem musíte připravit. To, jak před kamerou vypadáte a jak dobře je vám rozumět, může být klíčové při jednání s klienty i vašimi kolegy. A nejde jen o to, že byste měli mít uklizeno a vypadat upraveně. Je potřeba se zamyslet i nad světlem, kvalitou zvuku, kamerou nebo prostředím za vámi. 

Samozřejmě nemusíte mít doma hned nahrávací studio, ale pár kroků pro zlepšení určitě může udělat každý. A většinou to ani nic nestojí. V následujících řádcích se postupně podíváme na tipy, jak si zařídit bezva prostředí pro videohovory. Ať z toho máte dobrý pocit nejen vy, ale klienti či kolegové na druhé straně počítače. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamera  

Láká vás nezapnout si kameru? Chápeme to. Je to pohodlnější, nezasahuje vám to do soukromí. Ale pokud něco řešíte s kolegou nebo s malým týmem, je to jako při meetingu v kanceláři nebo srazu v kuchyňce u kafe – taky na sebe vidíte. Vypnutá kamera je fajn v případě, kdy se účastníte většího školení a třeba jste jen posluchačem. 

Se zapnutím kamery souvisí i několik zásad: 

  1. Kameru si nastavte tak, aby byla v úrovni vašich očí. Pokud používáte tu v notebooku, podložte jej například knížkami, aby vám kolegové koukali do očí, ne na bradu. 
  2. Je potřeba se zamyslet i nad pozadím, které je na kameře vidět. Asi nejlepší variantou je mít prostor, který nenarušuje obraz, například zeď, knihovnu nebo jiný druh nábytku. Netřeba zdůrazňovat, že by za vámi mělo být uklizeno. Připravte se na to, že lidé jsou zvědaví a budou pečlivě zkoumat, co je za vámi. Nedejte jim moc příležitostí. 
  3. Pokud není možné zajistit příjemné pozadí, můžete využít virtuální pozadí například v Teams, které tyto požadavky za vás vyřeší.  
  4. Pokud denně školíte nebo jdete z hovoru do hovoru, můžete si zakoupit i lepší kameru videohovor tím výrazně vylepšit. Například náš expert na produktivitu Honza Dolejš používá kameru bezzrcadlovku Panasonic G7 připojenou k počítači přes Elgato CamLink 4K a objektiv s ohniskem 16mm a světelností f1.4. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Světlo  

Se světlem může být docela boj. Ovlivňuje ho denní doba, počasí, velikost okna v místnosti, umístění stolu a další faktory. Často, ať chcete nebo ne, jste prostě špatně vidět nebo se kvalita obrazu rapidně zhorší. A je jedno, jak kvalitní webkameru máte. Světlo je potřeba vždy. Můžete to však změnit několika jednoduchými kroky.  

Pokud je to možné, posaďte se proti oknu. Světlo vám půjde na obličej, a ne do kamery. Můžete využít i umělé světlo v místnosti, na stropě či na stole. Anebo se rovnou podívejte po speciálních světlech na videohovory, které jsou sice investicí, ale ta se vám rozhodně vrátí v podobě nadšených kolegů a klientů. Honza Dolejš by o tom mohl vyprávět své. Nemusíte si hned pořizovat profesionální Softboxy a studiová světla za desetitisíce, bohatě postačí třeba LED ring. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zvuk  

Většina z nás pro videohovory používá vestavěný mikrofon v notebooku či počítači. Pokud se chcete vyvarovat občasnému zdvojení hlasu v reproduktoru, je dobré naučit se používat sluchátka. Stačí ta obyčejná, která doma určitě najde každý. Třeba ta k mobilnímu telefonu. 

Jestliže jste si doma zařídili provizorní kancelář, například z nepoužívané místnosti, je potřeba myslet i na její vybavení – čím méně budete mít v místnosti věcí, tím více vás může trápit ozvěna. Je fajn do místnosti umísti nějaký nábytek, závěsy nebo třeba polštáře. Tedy vše, co zvuk pohlcuje a minimalizuje tak odrazy (ozvěnu). 

Možná patříte mezi ty, kteří většinu doby telefonují. Potom stojí za to zamyslet se i nad kvalitnějším mikrofonem, díky kterému bude videohovor s vámi super zážitkem. Lepších výsledků většinou docílíte mikrofonem u sluchátek k telefonu (třeba Apple Earpods). Pro ještě vyšší kvalitu můžete dokoupit lepší mikrofon – tady je pár tipů: FIFINE K669BRode smartLav+Rode NT-USB Mini 

 

Závěrem

Tady vidíte, že správně vyladěné prostředí pro videohovory může mít každý. Využít lze to, co máte doma – opravdu stačí málo. Zároveň, jestli patříte mezi ty, kteří jsou celou pracovní dobu na schůzkách, existuje spousta produktů, které vám s nastavením vhodného prostředí pomohou.  

Pokud se chcete posunout ve videohovorech, digitální produktivitě nebo Microsoft 365, zaregistrujte se k nám do portálu. 

 

 Chci pracovat jako profesionál

 

← Na předchozí stranu

Využití AI v oblasti HR: Šikovně a prakticky
HR

Využití AI v oblasti HR: Šikovně a prakticky

Personalisté mají dnes na svých bedrech řadu aspektů firemního života – už nejde (a vlastně nikdy…

Číst více
25. července 4 min čtení
Jak pracuje Štěpán Bartyzal, zakladatel společnosti Český Trh Práce a autor náborového softwaru Recruitis.cz
Rozhovor

Jak pracuje Štěpán Bartyzal, zakladatel společnosti Český Trh Práce a autor náborového softwaru Recruitis.cz

Kreativitu v práci a multitasking. To ve své firmě prosazuje Štěpán Bartyzal. Pojďte se inspirovat…

Číst více
2. dubna 5 min čtení
Startup day
Buzzwords

Startup day

Startup Day je oslava inovativních nápadů, při které se probudí inovační nálada mezi zaměstnanci…

Číst více
14. srpna 2 min čtení