← Na předchozí stranu

Pět tipů, jak využít ChatGPT efektivněji 

5. dubna3 min čtení

Umělá inteligence mění způsob, jakým se učíme a pracujeme. Pokud ji správně používáte, může vám usnadnit řadu úkonů. S nástrojem ChatGPT už si možná „tykáte“ a zkoumáte, co všechno umí. Zkuste několik postupů, které vám přinesou zajímavé výstupy aneb ChatGPT není jen „Google na steroidech“, ale umí toho mnohem víc!  

1. Dejte ChatGPT identitu

Ve „skutečném“ světě se pro radu obrátíte na odborníky (v nejlepším případě). Když máte problém s počítačem, řeknete si ajťákovi, pro radu, jak se dostat do formy, jdete za osobním trenérem a tak dále… Konkrétní identitu můžete dát i chatbotu ChatGPT, čímž ovlivníte jeho odpovědi. Pokud například chcete, aby vám pomohl udělat copy na web o financích, tak z něj udělejte copywritera: „Představ si, že jsi profesionální copywriter. Specializuješ se na psaní copy pro podniky v oblasti financí.“ Chcete trochu posunout své posty na sociálních médiích? Udělejte z ChatGPT odborníka na sociální sítě. Zkuste to, výsledky vás překvapí. 

2. Definujte svůj cíl

Když ChatGPT ví, co chcete, jeho rady jsou přesnější. Chatbotu jasně zadejte, čeho se snažíte dosáhnout, a on tomu přizpůsobí své odpovědi. Buďte co nejkonkrétnější. Nezahlcujte jej však řadou komplikovaných a složitých požadavků – formulujte svůj cíl jednoduše a věcně.  

3. Přidejte k výzvě omezení

Výstup ChatGPT můžete usměrnit tím, že poskytnete podrobnější informace o tom, jaká by měla/neměla být jeho odpověď. Omezení pomáhají mechanismům ChatGPT pochopit, co hledáte, a vyhnout se irelevantním výstupům. 

Například: 

Zadejte délku odpovědi: „Vygeneruj shrnutí zadaného článku o 200 slovech.“ 

Určete formát odpovědi: „Vygeneruj tabulku klíčových slov pro blog týkající se vzdělávání. Jako sloupce uveď Příklad názvů článků a cílovou skupinu.“ 

4. Uveďte strukturu, kterou se má ChatGPT řídit

V copywritingu a vyprávění příběhů existují dané postupy, které všichni autoři používají k vytvoření přesvědčivého a/nebo poutavého obsahu. Využijte toho a požádejte ChatGPT, aby tyto osvědčené metody při plnění úkolu použil. 

5. Zpřesnění výstupu

Síla ChatGPT spočívá v tom, že si pamatuje celou konverzaci v rámci každého chatu. Můžete klást doplňující otázky a dobrat se tak konkrétní odpovědi. 

Zde je několik užitečných následných výzev, které můžete použít k upřesnění odpovědí: 

  • Formátuj tuto odpověď jako tabulku. 
  • Napiš to z pohledu (odborníka na marketing, CEO, IT specialisty, akademika…). 
  • Vysvětli to, jako by mi bylo 5 let. 
  • Přidej k tomu trochu sarkastického humoru. 
  • Shrň to do tweetu (280 znaků nebo méně). 

Naučit se správně promptovat, tedy správně formulovat dotazy tak, aby je AI nástroje co nejlépe zpracovaly, je aktuálně žádaná dovednost a pokud si ji osvojíte, získáte velkou konkurenční výhodu a ovládnete nástroje, díky kterým se vám bude pracovat jednodušeji.

Chci se o AI dozvědět víc

← Na předchozí stranu

Nástroje pro HR: Správa organigramů
HR

Nástroje pro HR: Správa organigramů

Jsou důležité, nejen, pokud firma rychle naroste, nebo pokud přejde skokově do remote / hybridního…

Číst více
24. ledna 4 min čtení
10 ověřených tipů, jak pracovat z domova a být produktivní
Produktivita

10 ověřených tipů, jak pracovat z domova a být produktivní

I po roce musí mnoho z nás pracovat z domova. Co bylo dříve pouze benefitem, je dnes zkrátka…

Číst více
6. dubna 3 min čtení
VIDEONÁVOD: Jak se dostanu do Teams?
Produktivita

VIDEONÁVOD: Jak se dostanu do Teams?

Jedna z nejčastějších otázek, kterou teď dostáváme: Jak aktivovat licenci Office 365 a přihlásit se…

Číst více
2 min čtení