← Na předchozí stranu

TikTok: Zábava výměnou za šmírování

16. března2 min čtení

Krátká autentická videa o délce 15 až 60 sekund, výzvy, interakce, dramatické a srdceryvné výlevy, legrační momentky a geniální algoritmus generující nekonečný feed zábavy – to je TikTok! Tento fenomén, který je produktem čínské společnosti ByteDance, patří mezi nejpopulárnější platformy sociálních médií, což potvrzuje miliarda aktivních uživatelů měsíčně.

Odborníci na kybernetickou bezpečnost ale doporučují aplikaci ideálně smazat a nepoužívat. Proč? 

Pomineme-li tradiční nedostatky platforem sociálních médií (kyberšikana, stalking, scamy, trolling a podobně), TikTok se stává terčem kritiky i z jiných důvodů – ví toho totiž až moc, až podezřele moc a co hůř, informace, které si neomaleně vyzobává, si nemusí nechávat pro sebe. Bezpečnostní odborníci po celém světě i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) bijí na poplach a řada států a organizací (včetně tří hlavních institucí EU) už zakázala svým zaměstnancům používání aplikace na pracovních zařízeních. Zpozornět byste měli i vy. 

Největším problémem aplikace TikTok je shromažďování dat o uživatelích a způsob, jakým tato data sbírá a nakládá s nimi. To ještě umocňuje právní a politické prostředí v Číně, kde společnost ByteDance podléhá právním předpisům a regulacím.  

Odborníci proto doporučují, aby byla aplikace TikTok zakázána na zařízeních s přístupem do regulovaných systémů, jako jsou například pracovní nebo soukromá zařízení používaná k pracovním účelům. Jde sice o radikální, avšak nejjednodušší způsob, jak minimalizovat rizika. 

NÚKIB na základě vlastních výzkumů a informací od svých partnerů vyhodnotil TikTok jako vysoké riziko a vyzývá širokou veřejnost, aby zvážila používání aplikace. Zájmovým osobám, tedy lidem, kteří jsou například ve vysokých politických, veřejných nebo rozhodovacích funkcích, NÚKIB vůbec nedoporučuje používání této aplikace. 

Zkrátka zvažte, jestli stojí za to sdílet prakticky vše, co proteče vaším mobilem výměnou za sledování The Face Wax Challenge. 

Pohybujete se v digitálním světě bezpečně? Nabízíme vám kurzy zdarma, které vám pomohou ověřit vaše digitální dovednosti a naučit vás, jak se pohybovat online sebejistě a bez obav. Nechte se inspirovat a získejte nové znalosti! 

Chci se vzdělávat zdarma

← Na předchozí stranu

Tužka a papír poráží OneNote?!
Produktivita

Tužka a papír poráží OneNote?!

Myslíte, že používání digitálních technologií při práci je dnes standard? Z dat našeho Digiskills…

Číst více
15. října 5 min čtení
FAQ: Jak využít Microsoft 365 Copilot na maximum?
Webináře

FAQ: Jak využít Microsoft 365 Copilot na maximum?

Máme pro vás odpovědi na nejčastěji kladené otázky, které vyvstaly v souvislosti s naším webinářem.

Číst více
19. února 4 min čtení
TC & Digiskills aneb digitální akademie v akademickém prostředí 
Případové studie

TC & Digiskills aneb digitální akademie v akademickém prostředí 

Technologické centrum Praha (TC) se zabývá podporou výzkumu, vývoje a inovací. Cílem organizace je…

Číst více
1. června 5 min čtení