← Na předchozí stranu

Chovejte se na internetu bezpečně s Danem Hejdou 

9. června3 min čtení

Do Digitálního safari, které určitě pravidelně sledujete (a jestli ne, tak vřele doporučujeme), si Honza Dolejš tentokrát pozval Daniela Hejdu, etického hackera a spoluzakladatele společnosti Cyber Rangers. Dan představil několik užitečných nástrojů a aplikací, které využívá ve své práci, a poskytl nám cenné tipy, na co si dát v online světě pozor. 

Psaní poznámek pro pokročilé 

První tip, který Dan sdílel, se týkal psaní poznámek a správy znalostí. Pokud pracujete jako Dan napříč několika operačními systémy, můžete zkusit Obsidian. Tento nástroj je oblíbený mezi vývojáři díky svým mnoha funkcím (využívá například odlehčený značkovací jazyk Markdown), které umožňují flexibilně a nelineárně organizovat a strukturovat poznámky. Takže pokud vám OneNote nestačí, zkuste Obsidian. 

„Vykopírovat“ a scrappovat data můžete snadno 

Další nástroj, který Dan doporučil, je Instant Data Scraper. Tento plugin umožňuje rychle a jednoduše extrahovat a uspořádávat data z různých webů. Ale pozor, scrappování dat může být v rozporu s autorským zákonem, takže na to myslete!  

Další zajímavý doplněk, který si Dan oblíbil v souvislosti se scrappingem a kopírováním, je Absolute Enable Right Click & Copy, který umožňuje „obejít“ praktiku, jež někteří vývojáři používají ve snaze znemožnit kopírování obsahu webu. Díky tomuto doplňku můžete klikat „pravým tlačítkem“ myši, přestože to je na klientské straně za normálních okolností znepřístupněno. Zkuste to, vážně to funguje! 

Screenshoty i blokování trackerů 

Dan, podobně jako řada z nás, musí pořizovat screenshoty velkých webů, rozsáhlých reportů nebo nahrávat záznamy dění na webu. Pro tyto záležitosti se mu osvědčil plugin Awesome Screenshot, s jehož funkcí Full Page vytvoříte screenshot i webů, které snad slouží na testování životnosti scrollovacích koleček. 

A když už jsme byli u těch webů, tak Dan nezapomněl ani na doporučení, jak naložit s otravnými trackery – AdBlock Plus nebo uBlock Origin by podle Dana měly patřit mezi „základní výbavu“ každého prohlížeče. 

Co s podezřelými maily a soubory? 

Dan nám také dal několik tipů, jak se nestát obětí phishingu. Nejdůležitější je být obezřetný k nevyžádaným a podezřelým, ale i legitimně působícím mailům a jakékoliv online komunikaci. Pro pokročilejší uživatele Dan doporučuje ověřit URL na webu urlscan.io, kde se dají zjistit důkladnější informace o webu a jeho potenciálních rizicích. Cokoliv „nedůvěryhodného“ můžete také poslat na virustotal.com, pro podezřelé domény pak Dan doporučuje multirbl.valli.org, kde se rychle dozvíte, zda je konkrétní doména už na nějakém blacklistu. 

 

Organizace času i myšlenek 

Jestli chcete sledovat, jak a kdy jste byli produktivní, zkuste Danův oblíbený ManicTime. A pokud hledáte nástroj pro tvorbu myšlenkových map, Dan doporučuje FreeMind. Tento minimalistický nástroj pro tvorbu myšlenkových map je navíc zdarma. 

Digitalizace přináší spoustu výhod, ale jak Dan poznamenal, v online prostředí je zapotřebí přemýšlet kriticky a být si vědom neustálých rizik. Pokud vás téma kybernetické bezpečnosti zajímá, doporučujeme sledovat Dana na sociálních sítích nebo si poslechnout podcast Cyber Rangers. A samozřejmě nezapomeňte sledovat naše Digitální safari pro další skvělé rozhovory a tipy! 

Zajímá vás celý díl Digitálního Safari s Danielem Hejdou? Máme pro vás záznam! 

Zhlédnout celý díl

← Na předchozí stranu

Anatomie (dobrého) promptu
Inovace

Anatomie (dobrého) promptu

Ve světě gen-AI platí, že čím lepší prompt na vstupu, tím lepší výsledek. Víte, jak na to?

Číst více
30. listopadu 2 min čtení
5 tipů, jak naplno využít Office 365
Produktivita

5 tipů, jak naplno využít Office 365

Vytvořit jednoduchou prezentaci pro své kolegy v Powerpointu nebo napsat esej ve Wordu – to zajisté…

Číst více
3 min čtení
Návod na přežití ve světě dezinformací
Produktivita

Návod na přežití ve světě dezinformací

Mediální gramotnost a schopnost odhalit dezinformace nám může někdy i zachránit život nebo zdraví.…

Číst více
25. února 2 min čtení