← Na předchozí stranu

Digital mindset aneb Veškerá snaha o digitalizaci bude k ničemu, když nezměníte své myšlení

15. března9 min čtení

Jak nastavit svou mysl na digitalizaci

Digitalizace mění to, jak fungují firmy, byznys modely, regiony, státy, mění fungování celého světa a v neposlední řadě to, jak žijeme. Není tajemstvím, že používání počítačů a smartphonů navždy ovlivnilo náš běžný způsob života.

Ale o počítačích, smartphonech nebo aplikacích to není. Možná si říkáte, že si teď protiřečíme. Jsme to většinou my, kdo říká, jaké skvělé digitální nástroje jsou a že byste si je i vy měli osvojit.

Ale my víme, že ten první krok nespočívá v koupi počítače a instalaci programu… Ten první krok je ve vaší hlavě a ve vašem myšlení. Ve vašem digitálním nastavení mysli (digital mindset).

Proč potřebujete nejprve nastavit digital mindset, abyste mohli správně používat digitální nástroje?

To, jakým způsobem vnímáte, a zejména přijímáte digitalizaci, rozhoduje o tom, zda si skutečně dokážete plnohodnotně osvojit všechny výhody, které nabízí.

Dejme si dva jednoduché příklady.

Digital mindset

Situace č. 1:

Člověk, který nad digitalizací přemýšlí jak nad nutným zlem a jediné nástroje, které skutečně ovládá, jsou základní funkce smartphonu a Facebook nebo Messenger, nedokáže vytěžit maximum z nabízených možností.

V práci se nezamýšlí nad tím, jak může využít desítky rozličných aplikací na to, aby si zjednodušil a urychlil procesy nebo třeba přímo odboural méně oblíbené aktivity. Místo toho pracuje s digitálními technologiemi pouze na takové úrovni, jak vyžaduje zaměstnavatel nebo jeho každodenní potřeby, a sám nemá chuť prozkoumávat, co všechno vlastně se svým počítačem nebo smartphonem dokáže.

Digitální mindset

Situace č. 2:

Člověk, který se na digitalizaci dívá jako na možnost. A že těch možností není málo.

Jakmile přestanete digitalizaci chápat jen jako využívání aplikací a technologií, zjistíte, že jde vlastně o bránu k tomu, jak si zjednodušovat a zpříjemňovat život ve všech oblastech. Digitalizaci si přitom můžete podle vašich zkušeností přizpůsobovat svým potřebám. Nástroje a pomůcky používáte jen tam, kde se vám to hodí a kde je vám to přirozené, ale, a to je velmi důležité, aktivně hledáte nové způsoby, jak si digitalizací zjednodušit život.
A proč vůbec zmiňujeme tyto dva příklady?

V podstatě je to velmi jednoduché. Někdo se na digitalizaci může dívat jako na povinnost nebo nutnost či příkaz, který diktuje pokrok, anebo se naopak můžete dívat na využívání digitálních nástrojů jako bránu k tomu, abyste během svého dne primárně dělali to, co vás baví, ušetřili čas a eliminovali činnosti, které vás okrádají o energii, anebo se něco nového naučili.

Tyto dva digitální mindsety tvoří dva protipóly, které přímo udávají, jak moc rozumíte digitalizaci a také, z jak velké části máte chuť využít její potenciál. A to je důvod, proč je digitalizace zejména o tom, jak o ní přemýšlíte a nikoli o nástrojích, které nabízí.

Digital mindset může vytvářet bariéry i otevírat brány

Je tedy otázka na vás, zda inovativní nástroje vidíte jako bariéru, jako komplikaci, jako zátěž, nebo jako prodlouženou ruku, s níž zvládnete tisíce aktivit levou zadní. Stačí k tomu digitalizaci přijmout za svou, mít chuť si ji osahat, osvojit si digitální dovednosti a začít digitální nástroje používat.

Důkazem toho, že mindset je skutečně důležitý, je i to, jak moc si jím můžete buď zjednodušit nebo zkomplikovat život.

Příklad digitálního nastavení mysli

Co takový manažer ve firmě? Mohl by svému týmu, který je dnes často tvořen mileniály (lidmi narozenými v rozmezí let 1974 až 2004), telefonovat nebo psát maily. Pravděpodobně úplně marně. Jiné to je, pokud si manažer osvojí alespoň nějakou sociální síť, vytvoří společnou skupinu a komunikuje tam se svým týmem. Je to dnes běžná praxe.

Pokud má ale manažer skutečně dobrý digital mindset, tak vyhledává i pokročilejší řešení a najde profesionální nástroj na týmovou komunikaci, například Slack, který zavede a zjistí, že to práci v týmu značně zjednodušuje.

Manažer s digitálním nastavením mysli ví, že potřebuje být se svým týmem v kontaktu, a proto musí hledat řešení, která jsou efektivní, ale zejména přirozené nejen pro něj, ale pro celý tým. A to je krok vpřed pro všechny. Tento krok by ale neudělal, kdyby digitalizaci ve své hlavě odmítal – tehdy je digitalizace bariérou. Ale manažer to viděl jako cestu k tomu, jak efektivně komunikovat se svým týmem, ušetřit tak čas a zároveň udělat více práce – tehdy je digitalizace branou.

O změně to už dávno není. Stačí pochopit, proč se děje

Myslíte si, že digitalizace něco mění?

Lež. Ona totiž už dávno všechno změnila a nehodlá v tom přestat.

Než o přijetí změny, je to tedy o tom, jestli chcete nebo nechcete pochopit, proč se tato změna děje.

Nastavení mysli na digitalizaci

Pokud jste "digiskeptik", tak si asi myslíte, že se to děje, protože je to trend, který jednou zanikne… Domníváte se, že je to něco, co si šéfové vymysleli, aby vám komplikovali život… Máte pocit, že to změna, která vás zas nutí něco nového se naučit… Nebo prostě věříte konspiračním teoriím a myslíte si, že je digitalizace výmysl lidí organizovaných v tajných společenstvích (tzv. iluminátů), aby vás přiměli nakoupit Bitcoin.

Nic proti tomu. A teď pohlédněme na druhou stranu té samé mince.

Pokud jste "digioptimista" tak se snažíte v první řadě pochopit, proč se digitalizace děje a ne okamžitě přijímat její dopady (v podobě nástrojů či pomůcek). A když se dostanete ke kořenu věci, tak zjistíte, že digitalizace nechce nikomu nic vnutit, ale spíše dát možnost věci zjednodušovat, zrychlovat, zefektivňovat a častokrát i zpříjemňovat.

Filozofie digitalizace spočívá v posunutí se vpřed. Ale určitě neznamená to, že se z lidí stanou stroje, které pracují 12 hodin denně, dokáží bez oddechu táhnout noční šichty, jsou závislí na smartphonech a bez své oblíbené appky nevydrží jeden den, jak si mnoho lidí – k jejich vlastní škodě – myslí.

Takové myšlenky a názory vznikají z dezinterpretace hlavního důvodu, pro který digitalizace nastala – a ten nemá se scénářem filmu Terminátor nic společného.

Digitalizace vám dává volnou ruku

Nyní už víte, jak důležitý je digitální mindset při chápání digitalizace a práci s digitálními technologiemi. Jeho důležitost ještě naroste s tím, když si uvědomíte, že je to nástroj ve vašich rukou (ne vy v jeho) a že jste to vy, kdo má nad ním kontrolu.

Tempo, s jakým digitalizujete vaše dennodenní aktivity nebo pracovní rutinu, totiž plně ovládáte vy. Vy jste také těmi, kdo si může volně vybrat, s jakými nástroji si chce zjednodušit život. Vy jste těmi, kdo diktuje podmínky a dokonce si může vytvářet vlastní řešení.

Ten, kdo si osvojil digitální nastavení mysli ví, že věci se dají dělat tisíci způsoby. Digitalizace je totiž přímým opakem rigidity. Jedinou hranicí je jen vaše chápání potenciálu jednotlivých nástrojů a vaše vlastní fantazie.

Navíc, nikdo neřekl, že musíte být 100% digitalizováni. Určitě i vy znáte člověka, který si zapisuje poznámky do diáře, ale nedá dopustit na kalendář od Google. A je to tak v pořádku.

Digitalizujte tak, jak vám to vyhovuje a je vám to příjemné. Vždy si však ponechte digitální mindset průzkumníka, který zarytě pátrá po možnostech, jak mu mohou digitální technologie v životě pomoci.

6 kroků, které vám pomohou nastavit digital mindset

1. Nechápejte digitalizaci jako změnu, která brzy přijde, ta už je totiž v plném proudu. Snažte se pochopit, proč se věci digitalizují a jaké výhody z toho pro vás plynou.

2. Aktivně vyhledávejte digitální nástroje a zjišťujte, jak by vám mohly být prospěšné.

3. Nedigitalizujte celý svůj život. Využívejte digitální technologie jen tam, kde vám to v danou chvíli přijde přirozené.

4. Digitalizace je proces a proto je normální, že i vám bude chvíli trvat, než se naučíte s digitálními nástroji pracovat a osvojíte si dostatečné digitální dovednosti. Navíc, nemusíte ze dne na den digitalizovat celý svůj den - právě naopak - krok po kroku se dostanete dál.

5. To, že digitalizaci využíváte na maximum neznamená, že musíte znát a ovládát všechny funkce všemožných digitálních nástrojů. Znamená to, že chápete, jak a kdy vám nástroje umí pomoci a ve správný čas tyto dovednosti dokážete využít.

6. Stále nevíte, jak začít? Zkuste třeba tím, že se podíváte na ochutnávku kurzů z našeho vzdělávacího portálu, kde učíme digitálním dovednostem. Hned 6 jich tam najdete zdarma. Třeba pro vás budou tím potřebným pošťouchnutím. A kdyby ne, nevadí, třeba váš digitální čas ještě nedozrál :-)

Podívat se na kurzy zdarma

Kurzy digitálních dovedností

← Na předchozí stranu

Využití AI v oblasti HR: Šikovně a prakticky
HR

Využití AI v oblasti HR: Šikovně a prakticky

Personalisté mají dnes na svých bedrech řadu aspektů firemního života – už nejde (a vlastně nikdy…

Číst více
25. července 4 min čtení
Jak pracuje Dita Přikrylová, CEO Czechitas
Rozhovor

Jak pracuje Dita Přikrylová, CEO Czechitas

Co mají společného IT, ženskost a úspěch? Ditu Přikrylovou. Tato původní profesí datová analytička…

Číst více
9. dubna 6 min čtení
Dlouho očekávaná funkce Breakout Rooms v Microsoft Teams. Jak ji použít v praxi?
Inovace

Dlouho očekávaná funkce Breakout Rooms v Microsoft Teams. Jak ji použít v praxi?

Představte si situaci, kdy máte v práci online poradu například v 30 lidech. Nebo jako učitel máte…

Číst více
26. ledna 3 min čtení