← Na předchozí stranu

Jak na lepší angličtinu v Digitálním Safari aneb tipy od Broni Sobotky

2. dubna6 min čtení

Kromě aplikací, které používá Broňa a jeho tým, došlo i na nástroje, které pomáhají s učením angličtiny. Pojďme na to!

Pokud vám uniklo živé vysílání, registrujte se na Digitální Safari zpětně a obdržíte záznam akce.

Bez čeho se Broňa a jeho tým neobejdou

Broňa je velkým fanouškem produktů a služeb od Googlu a svůj tým a jeho práci organizuje prostřednictvím Google Kalendáře, celý tým sdílí e-mailovou schránku, kde si prostřednictvím tagů rozdělují úlohy.

Jako další osvědčený produkt od Googlu Broňa doporučuje jednoduchý a efektivní to-do list Google Keep, který je k dispozici zcela zdarma.

Na poznámky, jejichž zaznamenávání je pro Broňu zásadní, si nemůže vynachválit populární Notion a pro trackování projektů se v týmu zase osvědčila JIRA.

V případě zaznamenávání nápadů využívá Broňa Google Tasks.

Velký fanoušek mentálních map, jako je Broňa, se neobejde také bez Mira.

Loom, nástroj pro nahrávání obrazovky, se v týmu Broňovi rovněž osvědčil – prostřednictvím Loomu Broňa nahrává například zpětnou vazbu ke sdíleným projektům.

Na jednoduchou grafiku pro sociální sítě a YouTube je pro Broňu jasná volba Canva.

Audacity je pro svou přístupnost a jednoduchost zase primárním nástrojem pro podcasty, pro živé streamy a záznamy u Broni vede StreamYard.

Nástroje pro lepší angličtinu

Zajímavý a užitečný vhled nabídl Broňa také do aplikací, které používá pro zlepšení své angličtiny i pro své studenty. Co doporučuje a bez čeho se neobejde?

Oxford Learner‘s Dictionary

Podle Broni nejlepší slovník na světě a nepostradatelný pomocník každého, kdo chce proniknout do angličtiny.

Přidanou hodnotou Oxford Learner‘s Dictionary je, že ukazuje úroveň i použití vybraného výrazu.

Lingea

Další Broňův oblíbený slovník, který poskytuje za předplatné (nebo ve formě jednorázov platby) také offline verzi Lingea Lexicon. Podle Broni jde o nejlepší český slovník. Najdete zde příklady použití výrazu i jeho různé významy.

DeepL

Pro překlad delších textů je Broňův favorit překladač DeepL, který využívá umělou inteligenci a poskytuje i několik variant překladů.

DeepL podporuje i formáty jako PDF a k dispozici je také mobilní aplikace s pokročilým OCR čili můžete pomocí apky překládat texty, které vyfotíte nebo máte ve formátu obrázku – například cedule, menu v restauraci a podobně.

DeepL podporuje vedle angličtiny také další jazyky.

K dispozici je také funkce Write, která funguje jako pomocník při psaní cizojazyčných textů.

K dispozici je DeepL také jako rozšíření prohlížeče Chrome.

Grammarly


Grammarly je další populární asistent pro psaní, jehož největší výhodou je podle Broni, že nejen opravuje texty, ale současně vysvětluje, proč úpravy provedl.

Grammarly je k dispozici jako samostatná aplikace, ale také jako rozšíření prohlížeče Chrome, takže jej lze používat při jakémkoliv psaní v rámci prohlížeče.

DuoCards

Aplikace DuoCards je podle Broni nejlepším nástrojem pro učení se slovíček. K dispozici je v prohlížeči, jako rozšíření pro Chrome i jako mobilní aplikace.

Anki

Další užitečná aplikace pro učení slovíček, oblíbená zejména mezi polygloty.

Language Reactor

Skvělý doplněk pro všechny, kteří se chtějí ponořit do učení prostřednictvím multimédií.

Největší předností tohoto nástroje je jeho schopnost integrace přímo do videí na platformách jako YouTube nebo Netflix.

Díky Language Reactoru máte k dispozici překlady, definice a fonetické zápisy slov nebo frází, které se objeví ve videu.

Podle Broni skvělý nástroj pro ty, kteří preferují učení v kontextu a chtějí své jazykové dovednosti zdokonalovat přirozenou cestou, přímo při sledování oblíbených seriálů či videí.

Youglish

Youglish je určený ke zdokonalení výslovnosti a porozumění cizímu jazyku skrze autentické video-obsahy.

Využívající obrovskou databázi videí z YouTube, Youglish umožňuje uživatelům hledat specifická slova nebo fráze a sledovat, jak je vyslovují rodilí mluvčí.

To pomáhá nejen zlepšit výslovnost, ale také poskytuje hlubší porozumění užití jazyka ve skutečných situacích.

Vocabulary Miner

Aplikace, která se zaměřuje na rozšiřování slovní zásoby pomocí efektivních a zábavných technik.

Umožňuje uživatelům vytvářet vlastní sady slovíček nebo využít již předpřipravené kolekce z různých jazykových úrovní a oblastí.

S přístupem „flashcard“ systému a algoritmem pro opakování na základě zapomínání, Vocabulary Miner zajišťuje, že se nová slova opakují ve strategických intervalech, což maximalizuje paměťovou retenci.

ChatGPT

Došlo i na ChatGPT, který Broňa vyzdvihl pro jeho schopnost generovat realistické dialogy a odpovídat na dotazy v reálném čase.


S ChatemGPT lze rozšiřovat slovní zásobu a zdokonalovat gramatiku ve vlastním tempu a bez tlaku.

ChatGPT může také sloužit jako neustále dostupný jazykový partner, který je připraven na jakoukoliv diskusi nebo otázku, ať už se jedná o běžná témata nebo specifické jazykové nuance.

A co je skvělé, pokud používáte placenou verzi, můžete s ChatemGPT i mluvit, což je ideální způsob, jak si trénovat výslovnost a své konverzační schopnosti kdykoliv a kdekoliv.

Další tipy pro skvělou angličtinu

Chcete-li posunout svoji angličtinu na vyšší úroveň, klíčem k úspěchu je dle Broni obklopit se anglickým jazykem, který odráží úroveň, ke které směřujete.

Běžně se může zdát, že jazyková úroveň v korporátním prostředí je dostatečná, jelikož odpovídá úrovni kolegů. Avšak pro skutečný jazykový pokrok je nutné vyhledávat materiály, které jsou o stupeň náročnější.

Poslech kvalitních podcastů nebo audioknih, kde je používána vynikající angličtina, může poskytnout vzor jazyka na vyšší úrovni, než je ten, na který jsme obvykle zvyklí.

Rozšiřování žánrových horizontů také představuje významný krok k lepšímu jazykovému porozumění. Přechod mezi různými tématy a žánry může odhalit novou slovní zásobu a posílit jazykovou flexibilitu.

Průzkum nových žánrů a obsahu z různých kultur může v jazykovém rozvoji znamenat značný posun. Experimentování s materiály z odlišných zeměpisných a kulturních kontextů může také výrazně obohatit jazykové schopnosti.

Zkrátka vystavení se anglickému jazyku v co nejširším spektru situací je zásadním krokem k rozvoji jazykových dovedností, který umožní plynulý a přirozený pokrok v angličtině.

Zkuste to s Broňou

Pokud byste chtěli profesionální vedení a učit se angličtinu účinně, podívejte se na Broňův web, kde naleznete další zdroje a kurzy, které jsou navrženy tak, aby angličtina byla nejen snadno pochopitelná, ale také zábavná.

Broňovo nadšení pro výuku a schopnost motivovat studenty mění učení na cestu plnou objevů a radosti z pokroku.

Pokud tedy chcete oživit svou angličtinu, rozšířit své jazykové obzory a zároveň se bavit, je Broňa ten pravý, na koho se obrátit.

Jeho unikátní přístup k výuce, spojený s osobním zapojením a péčí o každého studenta, vás nejen naučí anglicky, ale také vás inspiruje k dalšímu rozvoji.

← Na předchozí stranu

Jak pracuje Petr Pouchlý AKA Jezevec, kapitán svobodné firmy Court of Moravia
Rozhovor

Jak pracuje Petr Pouchlý AKA Jezevec, kapitán svobodné firmy Court of Moravia

Radikální otevřenost se propsala do rozhovoru s Petrem Pouchlým na každém jeho řádku. Buď si ho…

Číst více
4. září 20 min čtení
Jak ovládnout své finance s  AI
Produktivita

Jak ovládnout své finance s  AI

Chcete mít větší kontrolu nad svými financemi, ale nevíte, kde začít? Chcete vědět, jak může AI…

Číst více
25. srpna 3 min čtení
Vzdělávání a digitální transformace
Produktivita

Vzdělávání a digitální transformace

Odborníci předpovídají, že v roce 2020 překročí výdaje na iniciativy spojené s digitální…

Číst více
22. října 9 min čtení