← Na předchozí stranu

Děti v digitálním světě: průvodce pro rodiče 

7. července3 min čtení

Digitální technologie mají děti často lépe „zmáknuté“ než kdejaký dospělý, ale přesto je zapotřebí s nimi mluvit o tom, jak technologie používat rozumně a hlavně bezpečně. Jak se ale této důležité diskuse chopit a na co se zaměřit? O tom byl webinář Děti v digitálním světě: průvodce pro rodiče, kterého se zhostily naše kolegyně Eva Jokes a Markéta Homolková z Replug Me Consulting. 

Chytré telefony, aplikace a sociální média jsou pro dnešní generaci dětí stejně běžné jako hračky v jejich pokojíčcích. Věděli jste, že doporučení WHO navrhuje, aby se s technologiemi děti seznamovaly až po třetím roce života? Je to jen doporučení, ale mělo by nás vést k tomu, aby se technologie stávaly součástí dětského světa s mírou a uvážením.  

Telefon jako privilegium 

A co telefon pro školáka? Ano, je to velká věc, symbol prestiže. Vysvětlete dítěti, že telefon pro něj není nutnost, bavte se s ním, zjistěte, jestli se bez mobilu necítí vyloučené z kolektivu a hledejte společně řešení. Platí, že čím později bude v aktovce vedle svačiny smartphone, tím lépe, což je samozřejmě velice nepopulární přístup, obzvláště pro děti… Pokud se rozhodnete, že vaše dítě potřebuje telefon – ať už z důvodu bezpečnosti, komunikace nebo čehokoliv dalšího, je důležité stanovit pravidla – a vyzvěte své děti k jejich formulování.   

Omezit čas a aktivy? 

Řada rodičů má tendenci omezovat čas svých ratolestí, který tráví s technologiemi. Rodičovská kontrola a restrikce ale moc nefungují – ostatně vzpomeňte si na svůj přístup, když vám rodiče něco zakazovali a věřte tomu, že děti, teenageři obzvlášť, jsou velice kreativní, pokud jde o obcházení zákazů. Zkuste raději dialog! Nastavte si pravidla, revidujte je podle potřeby, bavte se, a hlavně jděte příkladem! Aplikace pro rodičovskou kontrolu by v ideálním případě měly být doplňkem vašich pravidel než jejich hlavním nástrojem. Vysvětlete dítěti, proč jsou taková opatření, jako je omezený čas, potřeba a buďte shovívaví a vstřícní. 

Nechte se poučit, zajímejte se 

Pokud se cítíte v technologiích nejistí, nechte se poučit od svých dětí. Zeptejte se jich, co hrají, co je na sociálních sítích trendy. Otevřete dveře k dialogu a posuňte svůj vztah s dítětem na novou úroveň. 

Pár rad na závěr 

Kolik času by děti měly trávit s technologiemi? Neexistuje univerzální odpověď. V každém případě není dobré nechat dítě zahltit a roli by měl hrát také typ obsahu, který konzumuje. Dopřejte někdy dětem prostor, aby se nudily, protože nuda podněcuje kreativitu a občas je dobré „vypnout“. A pokud vám dítě nezvedne hned telefon, nepanikařte a hlavně netrestejte, je v pořádku, že mají děti jiné priority než neustále „checkovat“ telefon. 

Ultimátní rada na závěr ale zní: komunikujte, nebojte se o technologiích bavit, vysvětlujte svá pravidla a také naslouchejte svým dětem. 

Pokud potřebujete „vybrousit“ své digitální dovednosti, máme vám co nabídnout a jestli hledáte rovnováhu v digitálním světě, mrkněte na Replug Me Consulting. 

← Na předchozí stranu

Na vlastní kůži: 5 nejlepších aplikací na formuláře
Produktivita

Na vlastní kůži: 5 nejlepších aplikací na formuláře

Aplikací na online formuláře jsou desítky. Všechny umí více méně to samé, ale s každou se pracuje…

Číst více
10. srpna 2 min čtení
innogy intenzivně podporuje digitální růst svých zaměstnanců
Případové studie

innogy intenzivně podporuje digitální růst svých zaměstnanců

Společnost innogy dává svým zaměstnancům šanci na studium digitálních dovedností a osobního rozvoje…

Číst více
6 min čtení
Dva AI nástroje, které vám pomohou s lepším prezentováním
Inovace

Dva AI nástroje, které vám pomohou s lepším prezentováním

Slíbili jsme, že letos budeme hodně „šlapat“ do AI, abychom vám mohli přinášet tipy, vychytávky,…

Číst více
9. února 1 min čtení