← Na předchozí stranu

Jak pracuje Filip Dřímalka, expert na digitální inovace

22. ledna12 min čtení

BIO

Filip Dřímalka

Odkud aktuálně pracuje: Koh Lanta, Thajsko

Jakou pracovní pozici zastává: CEO Digiskills, partner v Digital Ventures, konzultant pro digitální transformace firem

Jaká je náplň jeho práce: Pomáhá firmám s digitální transformací

Kolik lidí řídí: cca 20

Jakým jedním slovem bys popsal svoji práci?

To už je podruhé, co mě v poslední době někdo trápí podobně náročnou otázkou :-) Ale zkusím to: různorodá.

Která digitální inovace ti dramaticky změnila život?

Asi ty nejzákladnější – počítač a internet. Jakmile jsem začal objevovat online služby a nástroje, byl jsem ztracen. To, co mě ale hodně překvapilo – a pamatuji si to dodnes – bylo objevení serveru Beatport.com. Bylo to někdy kolem roku 2004, kdy jsem během studia hrával jako DJ a kupoval si vinylové desky, které mi tehdy dováželi různí lidé z Německa. A najednou jsem našel jedno z prvních internetových tržišť (marketplace), kde si člověk na jedno kliknutí poslechl ukázku písničky a na druhé kliknutí si ji koupil. Tehdy mě to stálo hodně peněz :-)

Jaké množství aplikací denně používáš? Za které bys dal ruku do ohně a doporučil je každému manažerovi?

Upřímně? I když jich v rámci své práce objevuji celou řadu, pravidelně využívám jen několik. Ale o to poctivěji a intenzivněji.
Doma a v kanceláři používám Apple Mail, když pracuji odjinud tak webový Gmail. V telefonu Outlook pro iOS (má skvělé funkce jako návrh termínů schůzek nebo vložení poslední uložené fotografie).

Hodně mi usnadňují život a zjednodušují práci pluginy, které mám nainstalované v prohlížeči:

Awesome Screenshot – snímky internetových stránek a jejich anotace, naprosto úžasný nástroj.

Když jsem při odpovědi na tvoje otázky hledal datum založení Beatportu, udělal jsem si screenshot (snímek obrazovky) Wikipedie, dopsal do něj v pluginu Awesome Screenshot několik poznámek a následně uložil.

Evernote

Můj druhý mozek, ukládám si tam téměř všechno – od svých nápadů, zápisů z jednání, obrázků pro použití v prezentacích, až po hlasové poznámky, které nahrávám, když jedu v autě. Pro mě naprosto TOP nástroj, bez kterého si nedokážu představit život (alespoň ten pracovní).

Jedna z věcí, kterou v Evernote hodně používám je ukládání screenshotů (snímků obrazovky). Například pro chystanou knihu si ukládám zajímavé screenshoty z médií, které chci v knize ukázat nebo se jimi chci inspirovat. To samé dělám pro zajímavé designy, weby, aplikace nebo jiné digitální inovace. To se pak skvěle hodí při našich inovačních aktivitách, kdy se můžete inspirovat nebo daný nápad v nějaké formě použít.

Wunderlist


Můj třetí mozek, už dlouhou dobu nejoblíbenější aplikace pro úkoly (tzv. to-do list). Vedu si tam své pracovní i soukromé úkoly a mám na tom nejraději tu jednoduchost. Samozřejmě, stejně jako Evernote, ho mám nainstalovaný na počítači, telefonu, tabletu (a hodinkách).

Opět maximálně využívaný nástroj. Píšu si tam úkoly jak pracovní (Pracovni - prio, Pracovni - follow up), tak vztahující se ke konkrétním projektům (KNIHA FD), lidem (Andrea P.), nebo k soukromým záležitostem (Nakoupit, Thailand).

Pocket – ukládání článků na čtení později (a offline).

Momentum – taková spíše zajímavost, která vám otevře nádhernou cestovatelskou fotografii a citát kdykoli otevřete nové okno v prohlížeči.

Pokaždé když otevřu nové okno v prohlížeči, ukáže se mi nádherná fotka, k tomu zajímavý citát a případně i pár úkolů, které vnímám ten den jako zcela zásadní.

Grammarly – úžasná aplikace, která mi pomáhá kontrolovat anglicky psané texty (od postů na sociální sítě až po dlouhé emaily).

Ukázka vzorového emailu – když píšete Tweet, email nebo jakýkoli dokument v angličtině, Grammarly vám ukazuje nejen chyby, ale i často používaná slova, návrh lepší skladby vět nebo synonyma. Skvělá věc.

Nainstalováno mám asi dalších 10 pluginů, ale výše zmíněné jsou moje nejpoužívanější.
Mimo to na denní bázi používám několik dalších aplikací:

Airtable


Úžasný nástroj, kterým řídíme většinu našich aktivit v Digiskills – od plánování kurzů až po finance. Myslím, že tomu tvůrci říkají “Excel na steroidech” a já s tím naprosto souhlasím.

V aplikaci Airtable vedeme téměř všechny důležité informace o projektu Digiskills – od řízení tvorby obsahu, přes seznamy startupů, leady z konferencí až po firemní finance.

Ukázka toho, jak si evidujeme zajímavé české a slovenské startupy – kromě základní tabulky lze přidávat tagy, obrázky, možnosti…

…díky čemuž pak můžete udělat jedním klikem krásný vizuální filtr a přehled pro klienta.

Skype / Appear.in / Webex


Snažím se převézt operativní schůzky do online podoby, takže jsou pro mě videohovory jednou z nejlepších cest, jak mohu pracovat opravdu odkudkoli. Jedním z mých cílů pro letošní rok je naučit využívat tyto nástroje i mé korporátní klienty :-) 

Videohovor s částí contentového týmu Digiskills. I když jsem byl na velmi pomalém internetovém připojení, zvuk byl naprosto perfektní a video se ani jednou neseklo.

Keynote


Vzhledem k tomu, že často přednáším, věnuji se hodně tvorbě prezentací. Proto využívám absolutně nepřekonatelný nástroj Keynote od Applu. Nejen že se s ním tvoří prezentace maximálně jednoduše, ale zároveň se na něj mohu spolehnout. Některé moje prezentace mají třeba 200 stránek, obsahují videa a jsou větší než 300 MB. A ještě se mi nestalo, aby se Keynote sekl nebo nedejbože vypnul.

Dropbox


Je pro mě důležité, abych měl přístup ke svým souborům odkudkoli. Proto mám veškerá svá data na Dropboxu a mohu k nim přistupovat z počítače či telefonu – ať už vlastního nebo cizího. Hodně se mi ale líbí, jaké inovace představil v poslední době Box (alternativa Dropboxu), tak zvažuji přesun tam.

Mezi další nástroje, se kterými pracuji pravidelně patří Basecamp, outsourcuji přes aplikaci Fiverr, nedám dopustit na Waze (navigace s dopravními informacemi), při práci poslouchám Spotify a jednorázově pak desítky dalších dle potřeby.

Jakými zásadami se ve své práci řídíš?

Snažím (a slovo “snažím” bych zdůraznil) se řídit několika jednoduchými zásadami, které máme vyvěšené i v kanceláři, tak abychom dokázali věci realizovat co nejefektivněji a co nejlépe pro zákazníky:

Done is better then perfect. (Hotové je lepší než dokonalé).

If a customer is having a problem, it is our problem. (Pokud má zákazník problém, je to náš problém).

Always deliver more then expected. (Doručuj vždy více, než se očekává).

Passion never fails. (Vášeň nemůže neuspět).

Obecně mám hodně rád proaktivitu – ať už u sebe (protože vím, že to zákazníci hodně oceňují) i u mého týmu.

Vypíchni 3 pracovní návyky, kterými zvyšuješ svou efektivitu.

Prvním je větší návrat z virtuálního do osobního způsobu řízení projektů (ať už se jedná o telefonické hovory, videohovory nebo schůzky namísto emailů).
Druhým je tzv. bulkování práce – to znamená, že třeba emaily nebo úkoly v to-do listu se snažím dokončit vždy najednou, nebo alespoň v co největším množství.
Třetím je outsourcing a delegování práce – ať už na virtuální nebo “reálnou” asistentku. Bez té si nedokážu představit svůj život. A nejen ten pracovní.

Samozřejmě to neplatí vždycky a platí to, co v předchozí odpovědi – že se o to snažím :-)

Kdyby ses měl zbavit všech digitálních technologií, se kterou by proběhlo nejdojemnější loučení?

Určitě s hardwarem jako takovým – ať už se jedná o počítač nebo telefon. Dělám na něm tolik věcí – od práce, přes soukromé aktivity, až po nekonečnou prokrastinaci při objevování nových digitálních světů –, že si bez něj nedokážu představit svůj život.

Co při práci bytostně nenávidíš?

Dělání opakujících se věcí, které se mi nedaří automatizovat nebo delegovat. Respektive, ne že by se mi nedařilo, spíše se o to dostatečně nesnažím. Ale ted' jste mě inspirovala a napadlo mě, jak eliminovat a automatizovat jednu z těchto věcí – neustálé vytváření cenových nabídek pro klienty. Díky!

Poděl se prosím o svůj nejoblíbenější lifehack, který ti šetří čas (třeba i v mimopracovních záležitostech).

Nejoblíbenější je asistentka, ať už virtuální na pár hodin denně nebo na celý úvazek.
Druhý aktuálně nejoblíbenějším je využíváním hlasových služeb – od hledání na Googlu až po psaní krátkých textů.

Jaké digitální technologie ti pomáhají v leadershipu / při komunikaci s klienty?

Určitě jsou to dvě věci:

1. Dobře formulovat své myšlenky (know-how) do psané podoby (ať už se jedná o email nebo cenovou nabídku). Myslím, že schopnost dobře napsat email či jiný dokument začíná být v digitálním světě zcela zásadní.
2. Udělat skvělou prezentaci s tím, že samotná prezentace je jen takový pomocník. A když se ale udělá dobře (obsahem i formou), tak je to pomocník hodně užitečný.

Obecně se snažím své klienty naučit využívat stejné nástroje a technologie, jaké využíváme ve firmě a jaké vím, že jsou kvalitní. Takže třeba když jednomu klientovi – z velké banky, se kterou spolupracujeme – nefungoval videohovor, poslal jsem mu odkaz na svoji sdílenou obrazovku přes nástroj Join.me a potom jsme si volali normálně přes telefon a já mu přitom pořád sdílel obrazovku. On z toho byl tak nadšený, že to teď používá kdykoli mají ve firmě problém s videokonferencemi. Prostě pošle ostatním účastníkům odkaz a jede se dál. A přesně takto se snažím – podobně, jako to děláme v Digiskills ve velkém – vzdělávat a pomáhat tak i mým klientům.

V kanceláři toho, díky přednášení a práci u klientů, moc nenasedíš. Když už tam ale jsi, jak tam vypadá tvé pracovní místo?

Já vlastně ani nemám pracovní místo. Sedám tam, kde je zrovna prostor. Někdy v naší pingpongové místnosti, což je zasedačka, kde máme místo klasického stolu stůl na stolní tenis. Každopádně kdekoli sedím, tak mám na stole notebook, vedle něj telefon, sluchátka a buď můj zápisník nebo jakýkoli papír, protože si někdy rád kreslím (čtěte: čmárám) svoje myšlenky a nápady.

Pro tuto chvíli sebekritiku stranou – v jaké každodenní činnosti opravdu vynikáš?

Nevím, zda je je to každodenní činnost, ale myslím, že nejsem úplně špatný v tom, co dělám. Takže, ať už se jedná o konzultace, přípravu nějakého digitálního projektu nebo přednášky o digitální transformaci, při tom se cítím hodně dobře. A mám při tom i své největší pracovní flow.

A naopak, v čem máš své rezervy?

Určitě je to leadership a práce s lidmi. Tím myslím opravdové vedení lidí, naslouchání, jejich rozvoj. Každopádně snažím se s tím pracovat, a to nejen tak, že mám v Kindle zásobu zajímavých knih na toto téma (teď čtu například tuto skvělou knihu), ale že se aktivně ptám lidí, kteří jsou ve vedení lidí opravdu dobří.

Ale když se bavíme o technologiích – máme v Basecampu nastavené tzv. pravidelné check-ins, kdy se systém ptá lidí automaticky, jak se jim daří/nedaří, co jim v práci chybí, atp., takže i v tomto mi technologie pomáhají :-) Na toto téma je hodně zajímavá i metoda 15/5 a související aplikace 15five, kde mimochodem naleznete skvělé zdroje a tipy na vedení lidí – nejen v digitální době.

Jak si myslíš, že bude tvoje práce vypadat za 5, 10 let?

Já doufám, že pořád stejně :-) I když je pravda, že jako blíženec mám hodně rád změny, takže vlastně nevím. Svět byznysu a digitalizace je tak rozmanitý a nabízí tolik příležitostí (někdy až moc), že se ale nebojím. Určitě to bude zajímavé!

Mimochodem, někteří lidé mi píšou, že nesnáší, když mluvím o znameních horoskopu, takže tuto odpověď věnuji jim :-)

Máš nějaký pracovní zlozvyk, který se ti dlouhodobě nedaří zkorigovat?

Odkládání nedůležitých, ale urgentních věcí. Resp. věcí, které je potřeba udělat, ale netýkají se samotné práce a nedělám je rád. Snažím se sice tyto věci dělat podle rady “eat the frog” (tzn. začít nejhoršími věcmi hned na začátku pracovního dne), ale ne vždy se mi to daří.

Jak dobíjíš své pracovní baterky? Co ti pomáhá vyčistit hlavu?

Dobíjí mě samotná práce :-) Ale nejlépe se odreaguji při sportu – v kanceláři i mimo ní hrajeme s kolegy stolní tenis, se starými bardy z TJ Modřice chodím o víkendu hrávat nohejbal, v létě jezdím na kole a v zimě trávím spoustu času na lyžích. A jednou za rok – což je zrovna teď – se jezdím potápět. Zrovna zítra jedeme na jednu z nej lokalit v Asii – Hin Daeng a Hin Muang – tak se už nemůžu dočkat :-)

← Na předchozí stranu

8 oborů, kde vám AI usnadní práci
Produktivita Inovace

8 oborů, kde vám AI usnadní práci

Umělá inteligence otevírá nové možnosti napříč obory a stává se důležitým pomocníkem v každodenní…

Číst více
10. srpna 4 min čtení
5 tipů, jak naplno využít Office 365
Produktivita

5 tipů, jak naplno využít Office 365

Vytvořit jednoduchou prezentaci pro své kolegy v Powerpointu nebo napsat esej ve Wordu – to zajisté…

Číst více
3 min čtení
Success story: Prvá stavebná sporiteľňa a efektivní spolupráce v M365
Případové studie

Success story: Prvá stavebná sporiteľňa a efektivní spolupráce v M365

Cesta PSS od zavedení nástrojů M365 a Digiskills assessmentu po úspěšné používání Microsoft 365 je…

Číst více
20. února 3 min čtení