← Na předchozí stranu

Microsoft Loop: Opravdová spolupráce v reálném čase

15. září3 min čtení

Prostředí Microsoft 365 je nabité aplikacemi prakticky na všechno. Pokud jste absolvovali naši akademii 365 Heroes, tak řadu z aplikací M365 nejen znáte, ale umíte i správně používat. Ale možná ještě neznáte nástroj Loop, který naprosto mění týmovou spolupráci.

Dlouho chyběl nástroj, který by dokázal provázat důležité aplikace a umožnil pohodlnou spolupráci v reálném čase.

Microsoft Loop už tuto potřebu řeší a Petr Macek na svém webináři ukázal, co to vlastně znamená, jak se to chová, kde se to zapíná… zkrátka všechno, co potřebujete k tomu, abyste mohli začít možnosti Microsoft Loop prozkoumávat.

Nástroj Microsoft je momentálně v preview verzi a může si jej zdarma vyzkoušet každý, kdo má Microsoft účet. Pokud byste používat Loop s firemním účtem, bude pravděpodobně třeba požádat administrátora o povolení.

Preview verze je limitována prostorem 5 GB na uživatele, ale i tak je ideální pro interní využití ve firmě (zatím není možné sdílet externě).

Tak co to je?

Microsoft Loop je nástroj pro týmovou spolupráci v ekosystému M365, umožňuje lepší spolupráci v reálném čase a efektivnější využití více aplikací.

Přestože to zní složitě, Loop je intuitivní a rychle si ho osvojíte. Jednou z prvních aplikací, která nabídla k Loop přístup, je Microsoft Teams, kde se dají snadno sdílet živé komponenty (tabulky, checklisty, seznamy, úkoly, obrázky…), což zpřehledňuje a zefektivňuje spolupráci.

Živé komponenty lze pohodlně (kopírováním) sdílet napříč aplikacemi M365 (v Teams, můžete je posílat e-mailem...), přičemž tento obsah je dynamický, což přináší novou úroveň flexibility v reálném čase.

Hodně mocná je ale i samostatná aplikace Loop, která umožňuje poskládat si vlastní pracovní prostor na míru jednotlivým projektům. Díky tomu můžete mít přehledně k dispozici vše od stručného přehledu, plánovače, úkolníčku, poznámek, prezentací a dalších komponent na jednom místě.

Loop znamená efektivní komunikaci

Loop, přestože je v preview verzi (zatím chybí například v aplikacích, jako jsou OneNote a Whiteboard), se ukazuje jako skvělý nástroj, umožňující zbavit se neefektivní komunikace.

Podívejme se například na „staré dobré“ posílání e-mailu. Potřebujete řešit důležitou agendu a pošlete klasický e-mail deseti příjemcům. Co se stane? Někdo odpoví, někdo odpoví všem, někdo neodpoví, a za chvíli je z e-mailu nepřehledný elaborát, ve kterém se všichni ztrácejí.

Stejná situace s použitím Loop vypadá naprosto jinak – žádné kupení odpovědí, ale neustále aktuální a přehledné informace pro všechny. To zní skvěle, ne?

Co je hlavní přínos Loop?

Loop nabízí možnost „rozmělnit“ nástroje a informace a jednotlivé dynamické komponenty, takže nemusíte zbytečně sdílet se členy týmu data, která ke své práci nepotřebují.

S někým potřebujete upravit konkrétní seznam, nasdílíte ho prostřednictvím živé komponenty. Další kolega potřebuje spolupracovat na konkrétní tabulce, opět stačí komponenta.

Můžete také sdílet podklady k jednotlivým schůzkám, projektům… Zkrátka přesně to, co potřebujete.

Kdy bude Loop v ostrém nasazení?

Jak už bylo řečeno, Microsoft je zatím v preview verzi. K rozšíření a nasazení napříč aplikacemi by mělo dojít v roce 2024. K dispozici je i mobilní verze, která už je celkem dobře optimalizovaná.

Pokud vám jde z Loop hlava kolem, není divu, jde totiž přesně o ten případ, kdy vidět znamená vědět – jestli vám webinář Petra Macka unikl, mrkněte se záznam. Loop se vám bude totiž vážně líbit!

 

← Na předchozí stranu

5 skvělých lokalit, kam vyrazit na remote office
Produktivita

5 skvělých lokalit, kam vyrazit na remote office

S blížícím se létem se po téměř roce znovu otevírá šance pohodlně vycestovat. Přemýšleli jste o tom…

Číst více
18. června 5 min čtení
Aplikace pro práci z domu, bez kterých to nepůjde
Produktivita

Aplikace pro práci z domu, bez kterých to nepůjde

Přesunula se vaše práce do domovů a ptáte se, jak pracovat efektivněji a lépe? V tomto článku vám…

Číst více
3. září 5 min čtení
Digitální bezpečnost #1: Jak na autentizaci a silná hesla
Buzzwords

Digitální bezpečnost #1: Jak na autentizaci a silná hesla

V nadcházejícím seriálu věnovaném bezpečnosti (nejen) na internetu se v příštích dvou měsících…

Číst více
23. srpna 7 min čtení