← Na předchozí stranu

Nástroje pro online setkání, za které dáme ruku do ohně

5. března8 min čtení

Srovnání nástrojů pro videohovory

Možná víte nebo jen tušíte, že Skype není jediným nástrojem na online hovory. Je to tak! Možností je mnoho a vy tak máte svobodu vybrat si, co vám vyhovuje nejvíce. Možná dáte Skypu sbohem.

Abyste neztráceli další drahocenný čas hledáním a zkoušením desítek nástrojů, připravili jsme pro vás přehled nástrojů pro online schůzky, za které dáme ruku do ohně.

Odpíchněme se od toho, co nejspíše už znáte a možná sem tam používáte - od Skypu.

Skype a Skype for Business

Notoricky známý a pravděpodobně nejpopulárnější nástroj pro online setkání. Skype si udržuje velkou oblibu, a protože ho využívá mnoho lidí, častokrát je pro online schůzku první volbou. Na to, abyste Skype začali využívat, stačí registrace. I když je velmi jednoduchý na používání, kvalita hovorů není nejlepší (nebo je to jen naše zkušenost?). Typickou vlastností Skypu je, že abyste se s někým spojili online, musíte ho nejprve mít v kontaktech. Trochu to jeho rychlé využití pro online setkání komplikuje, ale dá se to skousnout. Nechybí ani možnost volat na mobilní čísla a pevné linky, za to se ale platí tzv. Skype kreditem.

Málokdo ví, že existuje i firemní varianta, která se nazývá Skype For Business. Zatímco běžný Skype je zdarma a doporučuje se do malých a středních firem, Skype For Business je jeho korporátní bratr. Je určen pro mezinárodní firmy a dovolí vám pozvat až 250 lidí na jedno online setkání. Má řadu pokročilých funkcí a jeho užívání proto není bezplatné (cena se odvíjí od počtu uživatelů připojených do videohovoru).

Výhody
celosvětově populární
jednoduchý na používání

Nevýhody
nutnost registrace
potřeba mít lidi v kontaktech

A jaké jsou tedy jeho alternativy? Možná si nějakou z nich vyberete, možná se utvrdíte v tom, že Skype je pro vás ten pravý...

Microsoft Teams

Teams představují komplexní nástroj od Microsoftu, který dokáže nahradit nejen Skype for Business, ale i další komunikátory, které se ve firemním prostředí používají. Pokud tedy hledáte nástroj, ve kterém kromě videohovorů můžete chatovat s kolegy, diskutovat nad projekty, sdílet soubory a spolupracovat na dokumentech online v reálném čase, pak je tento nástroj právě pro vás. 

 

Tím, že mnoho firem už služby Microsoftu ve svém prostředí využívá, je integrace tohoto nástroje do firmy dobrou volbou. Při plánování videoschůzek pak mnoho lidí ocení propojení s Outlook kalendářem a samozřejmě i s dalšími aplikacemi v rámci Teams. Svědčí o tom také raketový nárůst popularity Teams v poslední době. 

Výhody
čeština
propojení s dalšími službami Microsoftu
povedená mobilní aplikace

Nevýhody
pro samotné videohovory příliš komplexní nástroj
nutnost registrace
verze zdarma s omezenými pokročilými funkcemi

#DIGITIP: Přešla vaše firma na Microsoft Teams a Office 365, ale nevíte si s nimi rady? Na našem portále Digiskills.cz najdete největší knihovnu videonávodů nejen na tyto nástroje.

Registrace zdarma

Cisco Webex

Webex je další z řady z populárních služeb pro videohovory. Její využití je často ve velkých firmách, kde kromě samotné aplikace poskytuje Cisco také hardwarové vybavení (např. do zasedacích místností). Používat jí ale může kdokoliv a stačí si pouze stáhnout aplikaci. Kromě samotných videohovorů lze používat také chat, sdílet soubory, plánovat schůzky v kalendáři a mnoho dalšího. K dispozici je také mobilní aplikace pro iOS i Android.

#DIGITIP: Cisco Webex také aktuálně nabízí na 90 dní zkušební verzi Cisco Webex Teams. Více jsme psali zde.

Základní verze je dostupná zdarma a v současnosti bez výraznějších omezení. Videokonference se může zúčastnit až 100 účastníků bez časového limitu. Pro náročnější uživatele pak slouží některý z placených tarifů.

Výhody
verze zdarma bez výrazných omezení
propojení na HW řešení
součástí jsou další nástroje pro online spolupráci

Nevýhody
pouze angličtina 
nutnost registrace

Google Meet

Fanoušci Google při potřebě potkat se online okamžitě sahají po Meetu. Tento nástroj (na rozdíl od běžného Skypu) nevyžaduje jakoukoli instalaci. Díky tomu, že je Meet propojen s celou řadou aplikací od Google, stačí když zadáte jméno nebo e-mail člověka a můžete jej okamžitě pozvat do konverzace, videohovoru, nebo mu můžete zavolat přímo na mobil. Nevýhodou je, že pokud například chcete volat člověku, kterého v kontaktech nemáte, musíte ho o něj nejprve požádat.

Jaký je rozdíl mezi Google Hangouts a Google Meet?

Meet nabízí také mobilní aplikaci, která funguje na podobném principu nebo rozšíření do internetového prohlížeče Google Chrome. To vám umožní jednodušeji začít online hovor. Google Meet si udržuje srovnatelnou kvalitu jako Skype a pokud chcete předejít instalaci nového nástroje do počítače, Meet vám v tomto případě vyjde vstříc.

Výhody
integrovaný s celým balíčkem Google
nepotřebujete instalaci

Nevýhody
potřeba mít lidi v kontaktech
funguje jen v prohlížeči Chrome

Skype Meet Now

Velkou novinkou v rodině Skype od Microsoftu je online verze Meet Now. Tento Skype se od svých bratrů liší hlavně v tom, že pro vytvoření hovoru není vyžadována žádná registrace ani instalace. Stačí si jen na oficiální stránce založit místnost a poslat odkaz ostatním účastníkům.

Během hovoru můžete sdílet obrazovku, chatovat a dokonce i rozmazat pozadí videa. Hovor je možné zdarma nahrávat, Microsoft pak slibuje 30 dní úschovy této nahrávky.

Výhody
integrovaný s celým balíčkem Google
nepotřebujete instalaci

Nevýhody
potřeba mít lidi v kontaktech
funguje jen v prohlížeči Chrome

#DIGITIP: Máte homeoffice, ale nemůžete se s prací na dálku vypořádat? Mrkněte na naši novou akademii, kde vás prací z domu provedeme krok za krokem.

EFEKTIVNÍ PRÁCE Z DOMU

Whereby

Žádná registrace, žádná potřeba stahování ani instalace, žádné přidávání kontaktů. I proto whereby je dnes oblíbený.

Tento nástroj umožňuje vytvořit si vlastní "místnost" na online setkání a následně jedním kliknutím můžete sdílet odkaz na vstup do této místnosti. A to rychle, jednoduše a komukoliv.

Whereby funguje perfektně i pokud potřebujete přizvat více lidí do videohovoru. V neplacené verzi mohou 4 lidé v místnosti komunikovat, sdílet svou obrazovku nebo si posílat zprávy v chatovacím boxu.

Pokud si zamilujete bezplatnou verzi tak jako my, můžete si dopřát whereby PRO, čímž získáte 10 individuálních místností na online setkání, až 12 lidí připojených v jednom hovoru nebo také možnost personalizovat si místnost firemním logem, uvítací stránkou nebo pozadím ve firemních barvách.

Z naší zkušenosti je kvalita hovorů stabilně vysoká, občas se ale výpadky projeví. Když k tomu připočteme jednoduchost použití, whereby můžeme jedině doporučit.

Výhody
vlastní digitální místnost
nepotřebujete instalaci ani přidávat lidi do kontaktů

Nevýhody
ne každému postačí neplacená verze
v současné době může zažívat menší výpadky (duben 2020) 

Facebook Messenger Hovory

Díky Messengeru se z Facebooku stal nepřehlédnutelný hráč v online komunikaci.

Kromě toho, že je Messenger aktuálně asi nejvyužívanějším nástrojem pro textovou komunikaci, dá se jednoduše používat na hlasové hovory a videohovory, i když z naší zkušenosti dokáže být kvalita připojení velmi proměnlivá.

Messenger doporučujeme na méně formální hovory s přáteli nebo rychlé hovory v případech, kdy nemáte k dispozici lepší nástroje.

Výhody
velmi populární
jednoduchý na použití

Nevýhody
nestabilní kvalita
neumožňuje sdílet obrazovku

Zoom

Zoom patří mezi to nejlepší, co svět online komunikace nabízí. Bezpochyby velmi kvalitní nástroj, který potěší, ať už setkání probíhá ve dvojici či v případě, že potřebujete komunikovat s celým týmem.

Množství výhod a příjemné používání vás nakonec přiměje k tomu, abyste si Zoom nainstalovali. Pro zvýšenou efektivitu si můžete pořídit rozšíření do Google Chrome, které se dá propojit například s Google Kalendářem, a vy si tak můžete plánovat schůzky online.

Jedinou výraznou nevýhodou Zoomu je, že si ho musí instalovat všichni. Dokonce i ti, kteří ho využívají jen občas a jsou na online setkání zváni. V poslední době se také mluví o bezpečnostním riziku a sbírání citlivých informací. Některé firmy jej proto blokují.

Výhody
vhodný pro menší i větší online setkání
integrace s Google kalendářem a stabilní kvalita hovoru

Nevýhody
vyžaduje větší péči pro správné nastavení webináře

Váš verdikt?

Tak co, který nástroj se vám nejvíce zamlouvá? Kterému z nich dáte šanci, aby se dostal mezi vaše každodenní digitální pomocníky?

A už to bude kterýkoliv z nich, online setkání nejsou jen o tom, jaký nástroj si vyberete, ale také o tom, jak se během schůzky chováte.

Existuje totiž etický kodex online setkání. Mluvíme o něm v našem nejnovějším kurzu a pokud máte online hovory často, neměli byste kodex ignorovat. Pomůže vám být ještě efektivnější. Zde je jeho uchutnávka:

Zajímají vás další videonávody na bezpečné videohovory, e-mailovou kulturu, aplikace pro vyšší produktivitu nebo tipy a triky na Office 365? Podívejte se na vzdělávací portál Digiskills.cz a objevte, co všechno digitální svět nabízí.

Vyzkoušet zdarma

← Na předchozí stranu

Agilita
Buzzwords

Agilita

Agilita je pádlo v divokých vodách rychle se měnícího trhu a zároveň štít proti drsným ekonomickým…

Číst více
28. srpna 3 min čtení
Digitální snídaně
Buzzwords

Digitální snídaně

Digitální snídaně je příjemné posezení při zdravém jídle okořeněné směsí know-how od expertů na…

Číst více
21. srpna 1 min čtení
Zpráva o stavu digitální gramotnosti českých zaměstnanců
Produktivita

Zpráva o stavu digitální gramotnosti českých zaměstnanců

V Digiskills jsme se pustili do rozsáhlého průzkumu, abychom pochopili, jak čeští zaměstnanci…

Číst více
24. dubna 2 min čtení