← Na předchozí stranu

Startup Day: Nalaďte ve firmě inovační náladu

16. května5 min čtení

Nalaďte ve firmě inovační náladu díky Startup Day

Musíme myslet startupově,” zaznívá v korporacích téměř dnes a denně. Ono to ale nejde samo, pokud k tomu nejsou vhodné podmínky. A ty bohužel často nebývají. Velké firmy mají prostě své procesy a způsoby práce jsou tam pevně nastavené. Změnit je nejde ze dne na den, ale musí se odněkud začít. Startup Day je dobrým prvním krokem.

Co je to Startup Day?

Startup Day je akce, při které se velké firmy a korporace potkávají se startupy naživo. Startupy tam přinášejí své inovativní nápady, které mezi zaměstnanci velkých firem podporují inovační kulturu a digitální transformaci.

Na Startup Day získáte

  • inspiraci, jak se dají inovativně řešit firemní problémy
  • kontakty na inovátory a startupy
  • podněty k digitálním inovacím ve vaší firmě
  • příležitost k naladění digital mindset

Reportáž z jarního START Startup Day v ČSOB

Pro jarní SMART Startup Day v ČSOB jsme vybrali 14 startupů z oblastí: city, home, office, life, mobility a data. Česko se může pyšnit pestrou startupovou scénou, a tak bylo z čeho vybírat.

Inovační event Startup Day

Našim sítem vyrobeným na míru potřebám ČSOB nakonec prošlo:

Apify

Cloudová služba nejen pro vývojáře. Umožňuje vytváření API nad existujícími webovými stránkami např. pro potřeby extrakce strukturovaných dat či automatizace operací.

CapaSitty

Chytrá solární lavička nejen pro odpočinek. Připojí vaše zařízení na Wifi a dobije mu baterii. Umí toho ale mnohem více, například sbírat statistická data nebo monitorovat čistotu ovzduší či hladinu zvuku.

Startup day

Clerbo

Inovace a digitalizace procesů v onboardingu a hiringu.

CleverAnalytics

Analyzuje obchodní data na základě geografického aspektu a přináší potřebný kontext pro rozhodování. Dříve dlouhotrvající analýzy jsou dostupné na několik kliknutí v mapě.

DataFromSky

Pokročilá dopravní analýza za využití dronů.

Datafromsky

DatLowe

Inovativní technologie pro extrakci dat z textů a následnou práci s texty, například životopisů, kontraktů či firemních dokumentů pomocí machine learningu.

Energomonitor

IoT startup zabývající se vývojem smart home systému pro snadný monitoring spotřeby všech druhů energií, s důrazem na její snižování a šetření životního prostředí.

eParkomat

Platforma pro snadné nalezení parkovacího místa, ať už běžně na ulici nebo na komerčním (placeném) parkovišti. Umožňuje platbu na vybraných parkovištích.

Geneea

Softwarová platforma pro analýzu velkého množství textu (helpdesk, emaily, sociální sítě, …) s mnoha pokročilými funkcemi.

Geneea

Integromat

Lego ve světě integrací. Dokáže propojit aplikace, se kterými pracujete, stejně jako byste skládali stavebnici.

M2H

IoT cloudová platforma využívající technologií společnosti Jablotron. Propojuje zařízení různých výrobců, aby koncový zákazník mohl využívat benefitů vzájemných vazeb.

Spaceflow

Aplikace, která oživuje komunity v budovách a pozvedá komfort všech, kdo se v nich pohybují. Spaceflow nabízí platformu pro komunikaci, sdílení, akce a využití služeb.

Spaceflow

Urban Algorithmics

Technologický lídr na trhu populační analytiky, sociologického výzkumu a business intelligence pro retail, outdoor reklamu, realitní byznys a veřejný sektor.

Vysvětli

Mění data a informace na vizuální příběhy, především videa a infografiky. Ideální jsou pro komunikaci důležitých informací, které je potřeba snadno sdílet.

Každý startup měl prostor ke krátké prezentaci své inovativní myšlenky. Bylo se opravdu na co koukat, inovativní nápady a prezentační dovednosti tam tryskaly na všechny strany. Rozhodování o nejzajímavějším startupu proto nebylo pro asi tři desítky zaměstnanců ČSOB lehké. Největší ohlasy sklidil startup Spaceflow, takže se všichni máme v budovách ČSOB na co těšit.

Co je Startup Day

Obrázek: Lukáš Balík ze Spaceflow při prezentaci

Celým inovačním eventem provázal expert na digitální inovace Filip Dřímalka. Před samotnou prezentací vybraných startupů vystoupil s přednáškou na téma Korporace vs. startupy.

Startup Day

Obrázek: Filip Dřímalka při přednášce na téma Korporace vs. startupy

Vybíráme 3 zapamatováníhodné myšlenky

  • Kam se mají firmy dívat, když hledají zdroje inovací? Především do svých vlastních řad – skvělé inovativní nápady mohou přinést právě zaměstnanci.  Na jejich realizaci pak můžete využít právě služeb startupů. Po vyčerpání interních zdrojů je čas podívat se ven – na stávající byznys partnery (malé a střední firmy) a na další inovativní firmy, se kterými můžete navázat partnerství.
  • Benefiit firmám nepřinášejí pouze velké, komplexní změny, ale také malé inovace, které pomáhají v každodenním pracovním nasazení zaměstnanců firmy a to za pomoci nástrojů pro zefektivnění práce. Zaměstnanci se často ptají: “Jak máme inovovat při tom množství práce, kterou musíme udělat?”. Na inovace prostě nezbývá ve firmách čas. Řešením je nejdříve inovovat samotnou práci, tím získat prostor a enegrii a pak dělat “velké” inovace. i.
  • Příkladem “malé” inovace je právě spolupráce se startupy – od nákupu jejich produktu či služby až po strategickou spolupráci či dokonce akvizici daného startupz.

Po těchto dvou blocích a před vyhlášením ceny “Nejzajímavější startup” byla věnována celá hodina networkingu a individuálním konzultacím mezi zaměstnanci ČSOB a zástupci zúčastněných startupů. Bylo o čem mluvit a v sále to přímo bzučelo. Bylo to výživné odpoledne pro všechny strany a jsem rádi, že jsme byli jeho organizátory.

Startup Day v ČSOB

Obrázek: Účastníci SMART Startup Day při networkingu

Pokud byste chtěli uspořádat Startup Day ve vaší firmě, rádi vám s tím pomůžeme.

← Na předchozí stranu

Děti v digitálním světě: průvodce pro rodiče 
Webináře

Děti v digitálním světě: průvodce pro rodiče 

Digitální technologie mají děti často lépe „zmáknuté“ než kdejaký dospělý, ale přesto je zapotřebí…

Číst více
7. července 3 min čtení
TikTok: Zábava výměnou za šmírování
Produktivita

TikTok: Zábava výměnou za šmírování

Krátká autentická videa o délce 15 až 60 sekund, výzvy, interakce, dramatické a srdceryvné výlevy,…

Číst více
16. března 2 min čtení
Digitální bezpečnost #1: Jak na autentizaci a silná hesla
Buzzwords

Digitální bezpečnost #1: Jak na autentizaci a silná hesla

V nadcházejícím seriálu věnovaném bezpečnosti (nejen) na internetu se v příštích dvou měsících…

Číst více
23. srpna 7 min čtení