← Na předchozí stranu

AI v hlavní roli našich každodenních rituálů  

23. června3 min čtení

Umělá inteligence nadobro mění svět kolem nás a vlastně už není žádné sci-fi, ale má praktické využití pro každého. Umělá inteligence přitom nekončí (ani nezačíná) u nástrojů ChatGPT, Writesonic, Midjourney, DALL-E a dalších, prakticky denně ji totiž nějakým způsobem využíváme, aniž bychom si to uvědomovali. 

Algoritmy doporučující songy na Spotify, virtuální asistenti, navigace nebo sociální sítě, AI je všude. Pojďme se podívat na několik nejčastějších způsobů, kde AI stala naším nenápadným společníkem.  

Sociální sítě 

Umělá inteligence je důležitou součástí platforem sociálních médií, kde nám pomáhá objevovat nový obsah a chrání nás (někdy více, někdy méně úspěšně) před nežádoucím obsahem. Například Meta využívá AI k odhalování falešných zpráv, Instagram a TikTok používají AI k personalizaci obsahu na základě našich preferencí. Umělá inteligence nám tedy nenápadně (někdy zase moc nápadně) pomáhá najít to, co nás baví, chrání nás před škodlivým obsahem a pomáhá sociálním médiím vytvářet personalizované online prostředí. 

Rozpoznávání obličeje 

Rozpoznávání obličeje je stále více využívanou technologií, přestože často vyvstávají obavy ohledně soukromí. AI analyzuje charakteristiky tváře, porovnává je s databází a identifikuje osobu. Používá se ve zabezpečení, ověřování totožnosti i marketingu. Například Facebook využívá tuto technologii k navrhování tagů na fotografiích a jak jistě dobře víte, chytré telefony umožňující odemykání a přihlašování pomocí skenování obličeje. Tato technologie se stále zdokonaluje a dnes je neodmyslitelnou součástí našeho digitálního světa. 

Virtuální asistenti 

Digitální hlasoví asistenti, jsou jako Siri, Alexa, Google Home nebo Cortana využívají technologie zpracování přirozeného jazyka a umělé inteligence, aby byly jejich odpovědi rychlé a co možná nejpřesnější. Přestože jsou chytří asistenti stále na počátku svého vývoje, už se od vykonávání jednoduchých úkolů (jako přeříkat, jaké bude dnes počasí) přesunuli k řízení komplexních systémů celých domácností, včetně zabezpečení a vytápění. A jejich schopnosti se dál rychle rozvíjejí. 

Spamové filtry 

Spamové filtry pomocí AI identifikují a blokují nežádoucí e-maily, takže naše e-mailové schránky nepřetékají nabídkami zázračných pilulek na potenci či upozorněními na pohádkové výhry v neexistujících loteriích. Například Gmail využívá kombinaci strojového učení a AI k rozpoznání spamů – prozkoumává specifika e-mailu, jako jsou odesílatel, obsah a případné odkazy, a na základě těchto údajů rozhoduje, zda zprávu přesunout do složky Doručené nebo Spam. Díky velkému množství e-mailů, které může pro své učení využívat, je spam filtr Gmailu jedním z nejspolehlivějších. 

Netflix, Spotify a streamování 

Umělá inteligence změnila i způsob, jak konzumuje videa a hudbu. Jedním z největších přínosů AI je v tomto případě schopnost vysledovat naše preference. V případě Spotify AI analyzuje, jaké skladby posloucháme nejčastěji, jaké žánry preferujeme a jaké songy přidáváme do svých playlistů. Na základě těchto dat pak doporučuje nové skladby, alba nebo dokonce celé playlisty. Obdobně funguje i Netflix (a další streamovací služby). 

Navigace 

Aplikace jako Waze využívají umělou inteligenci pro zajištění co nejplynulejšího průjezdu dopravou. Waze sbírá data od svých uživatelů, analyzuje rychlosti, trasy a události na silnicích. Díky AI jsou tyto informace využity v reálném čase pro dynamické upravování doporučených tras a odhadů doby příjezdu, což umožňuje efektivně navigovat i v měnících se podmínkách.  

Bez ohledu na to, zda si to uvědomujeme nebo ne, umělá inteligence nám pomáhá s řadou našich každodenních aktivit. A vzhledem k tomu, že tato technologie se neustále vyvíjí a zdokonaluje, její vliv na naše životy se bude v příštích letech nepochybně zvyšovat. Těšíte se? My rozhodně ano! 

← Na předchozí stranu

Tipy na aplikace, které zachraňují životy
Inovace

Tipy na aplikace, které zachraňují životy

V dnešní uspěchané době, jsme neustále pod tlakem, ve stresu, zavaleni úkoly, „tudůčka“ nás…

Číst více
27. října 2 min čtení
AI pod lupou: bezpečnostní rizika
Inovace

AI pod lupou: bezpečnostní rizika

Využíváte populární nástroje, jako jsou ChatGPT a Midjourney? Přemýšlíte nad tím, jakou stopu v…

Číst více
28. června 3 min čtení
5 nejzajímavějších novinek z iOS 16
Produktivita

5 nejzajímavějších novinek z iOS 16

Očekávaný update operačního systému iOS je zde! Apple představil novinky v iOS již na začátku…

Číst více
16. září 2 min čtení