← Na předchozí stranu

Digitální Safari #25: AI pro HR 

14. července4 min čtení

V 25. epizodě Digitálního Safari jsme se tentokrát ponořili do světa umělé inteligence a jejího využití v HR. Naše báječná Šárka Nečasová si pozvala Milana Rataje, spoluzakladatele společnosti Sloneek, která se specializuje na vývoj systému pro správu HR agendy. A o čem se bavili dva HR matadoři? 

Prvním velkým tématem rozhovoru byly výzvy spojené s hybridní prací. Jak se popasovat se situací, kdy se nepotkáváte s kolegy každý den osobně? Jak efektivně zapojit všechny členy týmu a udržovat „kulturu komunikace“? Jedním z důležitých aspektů (nejen) při práci na dálku, jsou týmové dohody. Jejich formulace stejně jako jejich pravidelná revize, a hlavně dodržování celým týmem jsou hlavními předpoklady úspěšného fungování všech procesů napříč společností. 

Další zásadní součástí bezproblémové komunikace musí být otevřená zpětná vazba, ale i prostor pro „nezávaznou“ komunikaci. A právě zpětná vazba a „check-iny“, kdy každý dostává prostor pro vyjádření svého názoru, postoje a rozpoložení, jsou v hybridním režimu práce často kamenem úrazu. Jak potvrdil Milan, jde o časově náročnější procesy. Zkrátka pokud lidé nemohou společně každý den ventilovat své emoce v kuchyňce nebo u kopírky, je zapotřebí změnit přístup – pokud jste HRistou s rozptýleným týmem, měla by být trpělivost jednou z vašich největších předností – dejte lidem čas a buďte vstřícní, berte ohledy na to, že některým členům týmu trvá holt déle, než se otevřou. 

 

Sloneek a AI asistent 

HR agendu může vedle zvláštní sady obdivuhodných schopností a specifických charakterových rysů, které se nadělují jen personalistům, usnadnit i moderní systém, obsahující vše, co je potřeba ke správě celé cesty zaměstnanců i externistů. A to právě Sloneek vyvíjí, přičemž za svou největší přidanou hodnotu společnost považuje vysoce kvalitní podporu. Personalistika se vším, co k ní náleží, není zrovna jednoduchým oborem, a proto vyžaduje robustní systém, který pojme veškeré její aspekty. Ve Sloneeku vědí, že pro personalisty je zcela zásadní rychlá a bezproblémová podpora, proto do svého systému zavádějí AI asistenta, který je postaven na řešení Userflow. Tento krok je motivován pochopitelně vzestupem AI v poslední době, ale hlavně jde o snahu vyjít vstříc zákazníkům, kteří potřebují řešit své problémy okamžitě a každá minuta prodlení je pro ně nepříjemným zdržováním. AI asistent pracuje s vlastní knowledge bází aplikace i s dalšími informacemi a může tak v reálném čase usnadnit práci a orientaci v systému pro správu HR agendy. Komunikace s AI asistentem probíhá prostřednictvím chatu a pokud je náhodou chatbot na dotaz krátký, převezme komunikaci „živá“ podpora. Řadu problémů lze díky tomu vyřešit opravdu pohodlně, zkrátka AI na svém místě! 

 

AI, HR a kritické myšlení 

AI ale usnadňuje i každodenní práci personalistů i mimo HR systémy. Podle Milana je největším přínosem současných AI systémů úspora času. Mohou pomáhat s tvorbou onboarding checklistů, kompetenčních modelů a pokud dokážete správně formulovat své požadavky, stávají se například s ChatemGPT tyto procesy daleko snazšími a hlavně rychlejšími. Další oblastí, kde AI znamená velký skok pro HR, jsou OKR (Objective Key Results), což jsou rámce pro nastavení a sledování cílů. Asistence AI může být při generování OKR na konkrétní problémy velmi přesná a Milan slibuje i její zavedení do systému Sloneeku ještě letos. Úspěch se ale opět odvíjí od přesného zadání, které je klíčové prakticky pro veškeré interakce s AI asistenty a chatboty. A nejde jen o zadání, myslete na to, že umělá inteligence se nezdráhá plno věcí „domyslet“ a naservírovat řadu informací, které nemají reálný podklad. Jak upozornil Milan opakovaně – kritické myšlení by rozhodně mělo být silnou stránkou každého, kdo při své práci používá AI. 

 

Milan Rataj názorně ukázal, jak umělou inteligenci začíná využívat pro svůj systém Sloneek a rozhodně jde o příslib zcela nového a pohodlnějšího přístupu k HR agendě. Pokud chcete ukázat, jak vypadá AI ve Sloneeku a poslechnout si Milanův výklad, na záznam Digitálního Safari se můžete mrknout zde. A pokud chcete HR opanovat jako bůh, nastavit si ideální flow, digitalizovat, automatizovat a zkrátka zmodernizovat to, jak pracujete, nenechte si ujít naši oblíbenou digitální akademii HR Heroes, která startuje na podzim. 

← Na předchozí stranu

Jak pracuje Jan Mašek, inovátor a zakládající člen sítě Red Button
Rozhovor

Jak pracuje Jan Mašek, inovátor a zakládající člen sítě Red Button

Že nemáte kvůli práci čas na osobní rozvoj? Tak se rozvíjejte přímo svou prací, tak jak to dělá Jan…

Číst více
25. června 19 min čtení
Gamifikace: Práce hrou 
Produktivita

Gamifikace: Práce hrou 

Využití herních technik ke zvýšení angažovanosti v neherní činnosti, tedy gamifikace, je v oblasti…

Číst více
20. dubna 6 min čtení
Agilita
Buzzwords

Agilita

Agilita je pádlo v divokých vodách rychle se měnícího trhu a zároveň štít proti drsným ekonomickým…

Číst více
28. srpna 3 min čtení