← Na předchozí stranu

Evaluace vzdělávání: Proč je to „big deal“? 

10. července3 min čtení

Podívejme se na to trochu blíže. Evaluace vzdělávání není jen o tom, zjistit, jestli se lidem líbilo školení (i když to je také pochopitelně důležité). Jejím cílem je zjistit, co se naučili, jak to změnilo jejich chování a jak to ovlivní chod i výsledky vaší firmy. 

Evaluace a Kirkpatrickův model 

Existuje řada metod a postupů, jak přistoupit k evaluaci vzdělávání. My jsme si oblíbili Kirkpatrickův model, který je založený na stupňovém hodnocení ve vzdělávacím procesu. Metoda Donalda L. Kirkpatricka je známá už od roku 1959, moderní technologie nám ji pomohly upgradovat, takže je rychlejší, můžeme automatizovat sběr hodnocení, sledovat analýzu (a změnu) chování zaměstnanců a dokážeme si kvalitu a přínos vzdělávacích aktivit vyhodnotit mnohem rychleji 

Proč je Kirkpatrickův model tak užitečný? 

  • Poskytuje komplexní pohled na výsledky vzdělávání a školení. 
  • Je flexibilní a může být upravený tak, aby vyhovoval různým typům vzdělávání a školení, ať už jde o jednodenní workshop nebo dlouhodobý program. 
  • Měří účinnost vzdělávání, ale také poskytuje cenné informace, které mohou pomoci vylepšit budoucí iniciativy. Pomáhá identifikovat silné stránky a oblasti, které je třeba zlepšit, což umožňuje organizacím učit se a růst.  
  • Poskytuje jasný rámec pro měření a prezentaci výsledků, což může pomoci získat podporu a financování pro budoucí vzdělávání. 

Všechny tyto faktory dělají z Kirkpatrickova modelu silný nástroj pro jakoukoli organizaci, která chce maximalizovat hodnotu svých vzdělávacích a školení programů. 

Čtyři stupně evaluace 

Kirkpatrick definoval 4 stupně evaluace vzdělávání – reakce, učení, chování a výsledky. Co to v praxi znamená? 

  • Reakce: Začněte tím, že se zeptáte lidí, jak byli se školením spokojeni, jak se cítili. Zjištění může probíhat formou dotazníku, komentáře na konci školení atp. 
  • Učení: Další fází je ověření, co z nových dovedností mohou lidé využít ve své práci. Můžete například udělat srovnávací test dovedností před a po školení a zjistit, kde se lidé posunuli.  
  • Chování: Je důležité vědět, jak se nové znalosti a dovednosti vašich zaměstnanců promítají do praxe. Změnili své chování? Jsou schopni aplikovat to, co se naučili? Ideální je pozorování a rozhovory v delším časovém období a osvědčily se i sebehodnocení a 360° zpětná vazba. 
  • Výsledky: A nakonec je na řadě sledování, jak školení ovlivnilo chod, procesy a výsledky vaší firmy.  

E-book Evaluace vzdělávání zdarma 

Evaluace vzdělávání je způsob, jak získat důležité podklady k vylepšení celého procesu vzdělávání. Můžete zjistit, co funguje a co ne, a udělat potřebné změny. A to je pro efektivní vzdělávání podstatné – aby mělo smysl, potřebujete vědět, jestli a jak nabyté znalosti lidé zavádějí do praxe a jaký to má dopad na vaše fungování. Pokud chcete vědět více o tom, jak provádět efektivní evaluaci vzdělávání, máme e-book je plný podrobných informací a praktických tipů, jak na to. A je zdarma! 

← Na předchozí stranu

Success story: Prvá stavebná sporiteľňa a efektivní spolupráce v M365
Případové studie

Success story: Prvá stavebná sporiteľňa a efektivní spolupráce v M365

Cesta PSS od zavedení nástrojů M365 a Digiskills assessmentu po úspěšné používání Microsoft 365 je…

Číst více
20. února 3 min čtení
Slavíme Den spolupráce odkudkoli a otevíráme vám naše kurzy
Produktivita

Slavíme Den spolupráce odkudkoli a otevíráme vám naše kurzy

Hádanka: Můžete to dělat na cestách, z kavárny nebo třeba i z postele. Co máme na mysli? Přece…

Číst více
19. září 3 min čtení
Digitalizace
Buzzwords

Digitalizace

Digitalizace je nezastavitelný děj, díky kterému fyzické nástroje a činnosti získávají digitální…

Číst více
19. července 2 min čtení