← Na předchozí stranu

Novinky v macOS Sonoma a iOS 17

3. listopadu4 min čtení

Operační systémy pro zařízení od Applu, které byly představeny v září letošního roku, opět posunuly uživatelský zážitek a přinesly řadu vylepšení. My se na některá podíváme blíže.

Co je nového v macOS Sonoma?

MacOS Sonoma nebo také macOS 14 je systém pro počítače od Applu a je kompatibilní s těmito zařízeními:

  • iMac (2019 a pozdější)
  • Mac Pro (2019 a pozdější)
  • iMac Pro (2017 a pozdější)
  • Mac Studio (2022 a pozdější)
  • MacBook Air (2018 a pozdější)
  • Mac mini (2018 a pozdější)
  • MacBook Pro (2018 a pozdější)

Fun fact: Systém byl vyvíjen pod interním označením Sunburst. Název Sonoma nese po vinařské oblasti v Kalifornii.

V Sonomě přijdete na chuť widgetům

Widgety jsou hojně používané zejména na telefonech, ale v macOS Sonoma dostávají nový konečně nový impulz i na Macu.

Sonoma je dělá skvěle přístupnými, interaktivními a hlavně přítomnými, protože je můžete umístit kdekoliv na ploše.

Nově můžete sdílet i své oblíbené widgety z iPhonu se svým Macem (pokud je váš iPhone v blízkosti Macu nebo na stejné Wi-Fi).

Jak widgety rychle nastavit? Stačí na ploše kliknout pravým tlačítkem myši a zvolit „Upravit widgety“.

Videokonference jsou zábava

Pokud máte Mac s čipy od Applu (M1, M2, M3) můžete využít naplno nové možnosti videokonferencí, jako je třeba mód prezentujícího, kdy můžete sdílet obrazovku a stále zůstat v obraze (podobně jako v externích nástrojích typu Loom).

Nově přibyly také 3D efekty, takže při videokonferencích můžete vyjadřovat své emoce (a to i v aplikacích, jako jsou MS Teams), které stačí aktivovat gestem a hned se vaše obrazovka rozzáří balónky, srdíčky, konfetami…

V Digiskills mimochodem velice populární funkce!

Webové aplikace snadno

Chcete rychlý přístup k oblíbeným webovým stránkám? V macOS Sonoma si můžete vytvořit webovou aplikaci z jakékoliv stránky na dvě kliknutí.

Stačí v Safari otevřít stránku, kliknout na ikonu pro sdílení v pravém rohu a zvolit možnost „Přidat do Docku“. Hotovo, svůj oblíbený web máte ve formě webové apky rychle přístupný přímo z Docku.

Bezpečnější Safari

Nově si můžete v Safari vytvářet oddělené Profily. Každý profil má samostatnou historii, soubory cookie a rozšíření, Skupiny karet a oblíbené položky.

Pokud si střežíte své soukromí, oceníte také možnost uzamčeného soukromé režimu prohlížení. Soukromé prohlížení se uzamkne, když jej nepoužíváte, odemknout jej můžete pomocí Face ID, Touch ID nebo hesla zařízení.

Novinky v iOS 17

iOS 17 byl představen tradičně s novými iPhony (s 15. řadou), ale update na tento systém můžete provést na kterémkoliv iPhonu od verze Xr/Xs výše (čili u zařízení, která přišla na trh po roce 2018).

NameDrop v iOS 17

Funkce AirDrop v iOS 17 nabízí možnost rychlého sdílení kontaktních informací. Když k sobě přiblížíte dva iPhony, můžete si rychle vyměnit čísla a e-mailové adresy, takže žádné ruční vyťukávání. Funkce NameDrop funguje i mezi iPhonem a Apple Watch.

Zprávy

Zprávy dostaly se systémem iOS 17 také několik vylepšení. Aplikace je nyní elegantnější a má rozbalovací nabídku, ve které lze jednoduchým klepnutím zobrazit aplikace iMessage. Pro lepší organizaci můžete aplikace přeskládat nebo odstranit podle svých preferencí.

Nové vyhledávací filtry umožňují snadnější a rychlejší vyhledávání čehokoli z kontaktů. Stačí zadat jméno kontaktu následované dotazem a aplikace Zprávy vám pomůže najít přesně to, co hledáte.

Přibyly nám také živé samolepky, takže můžete Živé fotografie (i fotografie) přeměnit na personalizované samolepky a přizpůsobit je pomocí některých efektů.

Apple také přidal velmi užitečnou funkci s názvem Check-In, která vám pomůže sdílet aktuální polohu a stav s rodinou a přáteli. Dokáže automaticky upozornit, když dorazíte do cíle. Také může sdílet úroveň nabití baterie telefonu.

S widgety interaktivně

Pokud máte rádi widgety, tak vás nové interaktivní widgety nadchnou. Nově můžete s widgety komunikovat bez nutnosti přecházet do příslušné aplikace. Rovnou z widgetu můžete například přehrávat hudbu nebo zhasínat světla.

Čím více časovačů, tím lépe

S iOS 17 můžete na iPhonu konečně umožňuje přidávat více časovačů a mít je spuštěné současně. Také si můžete nastavit štítky, kterými je odlišíte.

Všechny časovače také uvidíte na uzamčené obrazovce, a pokud používáte model iPhone 14 Pro a vyšší, uvidíte poslední časovač v dynamickém ostrově.

One more thing…

Náš výčet není samozřejmě vyčerpávající a pokud si chcete projít detailní seznam novinek a funkcí v macOS Sonoma, podívejte se sem. Detaily o dostupných funkcích v iOS 17 najdete zde.

← Na předchozí stranu

Jak pracuje Filip Dřímalka, expert na digitální inovace
Rozhovor

Jak pracuje Filip Dřímalka, expert na digitální inovace

Jedním z hledisek úspěšného manažera je i to, jak efektivně zvládá svou práci. A od koho jiného to…

Číst více
22. ledna 12 min čtení
3 důvody, proč ve vaší firmě panuje chaos
Produktivita

3 důvody, proč ve vaší firmě panuje chaos

Znáte to: Další pracovní den, a vaše nervy již od rána dostávají pořádně zabrat. Váš stůl, emailová…

Číst více
23. listopadu 2 min čtení
Digitální předsevzetí a návyky pro rok 2024
Webináře

Digitální předsevzetí a návyky pro rok 2024

Chcete vidět, jak se „slaví“ konec roku v Digiskills? Eva Jokes, Adam Pešek a Honza Dolejš ukázali,…

Číst více
5. ledna 3 min čtení