← Na předchozí stranu

Sodexo na cestě digitální transformace

5 min čtení

O společnosti Sodexo

Sodexo se svými 428 tis. zaměstnanci po celém světě působí ve více než 80 zemích. Většina z nás si pod názvem Sodexo vybaví stravenky, portfolio jejich služeb je ale ve skutečnosti daleko širší.

Sodexo je světový lídr v motivačních řešeních v podobě zaměstnaneckých benefitů včetně stravenek, volnočasových benefitů, systému Cafeteria, dárkových poukázek a benefitových programů. Vedle toho komplexní integrovaná řešení Sodexo zahrnují širokou škálu služeb od recepce, sterilizace zdravotnických zařízení, úklid, stravování až po péči o seniory a služby pro domácnost.

Výzva 

Důležitost digitální transformace pro úspěch na trhu si manažeři Sodexo začali uvědomovat v pravou chvíli. U tak rozsáhlého počtu zaměstnanců se drží krok s trendy v rámci způsobů práce a digitálními technologiemi obtížněji než u startupů, ale s dobrou vůlí to jde. Sodexo je tomu, jak záhy uvidíte, skvělým příkladem. Rezervy v Sodexo spatřovali zejména v oblasti řízení digitálních projektů a pracovní efektivity. Jejich cílem bylo pracovat jednodušeji a projekty řídit podle nejnovějších trendů.

V tomto se potkal upřímný zájem Sodexo o změnu s našimi zkušenostmi a celostním přístupem k digitální transformaci,” uvedl na začátek CEO Digiskills Filip Dřímalka.

Digiskills je poskytovatel školení, který nabízí komplexní řešení pokrývající veškeré vzdělávací potřeby na poli digitálních technologií. Byl to skvělý zážitek sestavit spolu s odborníky z Digiskills firemní vzdělávací program, který pokrývá všechny naše potřeby v oblasti rozvoje a významným způsobem se dotkl všech úrovní naší organizace,” doplnila Gergana Yordanova, HR ředitelka Sodexo.

Řešení

Spolupráce začala spoustou otázek, na které jsme hledali společné odpovědi. Velkou roli v tom sehrál assessment digitálních dovedností, který společnost Sodexo absolvovala jako jedna z prvních v České republice. Digital skills assessment představuje inovativní a systematický způsob, jak zjistit aktuální úroveň digitálních dovedností zaměstnanců a dopad vzdělávacích aktivit na poli digitálních technologií. V případě Sodexa ukázal, jakými směry se ve vzdělávání vydat, kdo jsou ve firmě digitální ambasadoři a kam se celkově chce v rámci našich aktivit posunout.

Poté jsme společně z řad zaměstnanců vybrali několik ambasadorů, kteří podstoupili první digitálně vzdělávací aktivitu - školící workshop na téma agility. Ten nám pomohl identifikovat, na které oblasti digitálních dovedností je třeba se zaměřit v Sodexo přednostně.

Jako ideální řešení na míru s největším dopadem na efektivitu práce, jsme navrhli projekt Digitální Akademie Sodexo. V ní se zaměstnanci vzdělávají jak formou prezenčních workshopů, tak formou online microlearningu, tedy za pomoci krátkých vzdělávacích videí. 

Nejen, že mají v Digiskills širokou škálu řešení připravených k okamžitému použití, ale jejich tým je vždy připraven ke kooperaci při vytváření a vývoji řešení na míru společně s klientem velmi personalizovaným způsobem. Takto vznikla Digitální Akademie Sodexo - na základě mnoha diskuzí, různých myšlenek, proaktivity a kreativní energie na obou stranách,” vysvětluje Yordanova.

Jak přesně mikrovzdělávání v Sodexo vypadá? Každé pondělí zaměstnancům přijde e-mail s 5 vybranými tipy na digitální produktivitu. Zvolili jsme formát postupného uvolňování kurzů na našem vzdělávacím portálu, aby zaměstnanci dostávali přesně takové dávky vzdělávání, které jim vyhovují. Obojí řešení přineslo okamžité výsledky.

Nejžádanějšími digitálními dovednostmi v Sodexo jsou Office 365 (OneNote a Outlook) a témata spojená s agilitou.

Top online kurzy

 

Paralelně k microlearningu pořádáme v Sodexo workshopy agilního řízení projektů pro manažery, workshopy zaměřené na konkrétní oblasti digitální produktivity a další vzdělávací aktivity podle individuálních potřeb zaměstnanců (například workshop digitálního marketingu, webinář o efektivním využívání LinkedInu apod.)

 

Workshop v Sodexo

 

Zaměstnanci Sodexo dostávají digitálně “do těla” a máme dobré zprávy o tom, že se to pozitivně projevuje na jejich pracovních výsledcích. Nutno dodat, že motivace zaměstnanců ke vzdělávání je nezbytným předpokladem pro jeho úspěch, a ta v Sodexo opravdu nechybí. Chuť učit se novým věcem je citelná při každém našem setkání. Je radost jim předávat naše zkušenosti s digitálními technologiemi.

 

Úkoly během workshopu v Sodexo 

Výsledek

Pokrok ve způsobech práce v Sodexo začíná být viditelný v každé kanceláři. Velký dopad na pracovní efektivitu mělo to, že začali naplno využívat výhod digitálních nástrojů, především aplikace OneNote z balíku Office 365. Nové digitální projekty se pak řídí podle nejnovějšího trendu - agilně a efektivně. To všechno vytváří pracovní prostředí, které podporuje inovace a snižuje byrokracii.

Vize Sodexo o “akční firmě”, která je digitálně vyzrálá, ve které se pracuje agilně, investuje do lidí, aby svou práci dělali rádi, kde funguje digitální kultura, se začala naplňovat. Jsme rádi, že můžeme být součástí této cesty.

Od začátku až do dnešní doby jsme pečlivě podporováni ve všech fázích vzdělávacího procesu - od komunikace, přes vytváření microlerningových programů, workshopů, až po hodnocení a zpětnou vazbu”, prozrazuje HR ředitelka Sodexo, Gergana Yordanova, a jedním dechem dodává: “Především díky tomu, že experti z Digiskills prokázali velkou flexibilitu, jsme byli schopni vzdělávací aktivity v průběhu spolupráce jemně vyladit a posunout dále. V důsledku toho se Digitální akademie ze Vzdělávacího projektu přeměnila na Transformační cestu pro naše týmy. A to je jen začátek”.

Naše spolupráce ale v tuto chvíli, kdy byl v Sodexo nastaven dobrý trend digitální práce, nekončí. Plánujeme další workshopy detailněji zaměřené na vybrané nástroje a jejich konkrétní využití v praxi a další inovativní projekty, zaměřené na to, aby se firma Sodexo mohla dále rozvíjet,” komentuje na závěr CEO Digiskills.

Společná fotka po školení digitální produktivity

← Na předchozí stranu

Digiskills: Hackujeme rutinu, žijeme automatizací
Případové studie

Digiskills: Hackujeme rutinu, žijeme automatizací

Automatizace je fenomén, který vás musí doslova pohltit, aby fungoval a měl opravdu přínos. Různé…

Číst více
1. prosince 8 min čtení
Jak jste na tom s digitálními dovednostmi?
Inovace

Jak jste na tom s digitálními dovednostmi?

Než se bezhlavě vrhnete do rozvoje svých digitálních kompetencí (chvála křemíkovému bohu za takové…

Číst více
30. dubna 12 min čtení
TC & Digiskills aneb digitální akademie v akademickém prostředí 
Případové studie

TC & Digiskills aneb digitální akademie v akademickém prostředí 

Technologické centrum Praha (TC) se zabývá podporou výzkumu, vývoje a inovací. Cílem organizace je…

Číst více
1. června 5 min čtení