← Na předchozí stranu

Využití AI v oblasti HR: Šikovně a prakticky

25. července4 min čtení

Personalisté mají dnes na svých bedrech řadu aspektů firemního života – už nejde (a vlastně nikdy ani nešlo) jen o nahazování inzerátů a sepisování popisů pracovních pozic – personalisté dnes stojí v čele snah budování „lovebrandu“ a HR marketingu. Jde o rozmanitou, kreativní a zodpovědnou práci, kde rutinní procesy přímo volají po zautomatizování a zjednodušení. Jak na to? Vezměte si k ruce AI!

Nebojte se, ani sebelepší algoritmus nedokáže zacházet s vaším týmem lépe než vy. Empatii, lidskost a individuální přístup, tedy žádnou ze superschopností personalistů AI nenahradí. Umělá inteligence ale usnadní rutinní práci a přinese nové možnosti, jak zefektivnit procesy a zlepšit zážitek zaměstnanců. Pojďme se podívat, jak umělá inteligence může skutečně posunout hranice vašeho HR oddělení. 

ChatGPT: Na správný dotaz, správná odpověď 

ChatGPT se stal všestranným pomocníkem napříč obory a v HR může skvěle fungovat jako „stážista“. Dostaveníčko naší HR primus supra Šárky Nečasové s ChatemGPT použijeme jako názorný příklad, jak zavést AI do práce personalisty. 

  • Brainstorming s AI – potřebujete probrat požadavky a aspekty konkrétní pozice? ChatGPT může nabídnout podnětnou diskuzi, pomůže vám formulovat text inzerátu i popsat konkrétní požadavky na pozici, které si doladíte podle potřeby. Přečtěte si Šárky „pokec“ s AI, uvidíte, že to vážně není žádná věda.
  • Prescreening životopisů – pro chatbota není problém vyhledat konkrétní dovednosti, znalosti a zkušenosti, což vám urychlí práci při třídění životopisů, obzvláště pokud hledáte člověka s konkrétním zaměřením a dovednostmi. Nasypte informace do chatu (pozor na to, která data do chatu zadáváte!) a řekněte, co hledáte – vybrané kandidáty máte během okamžiku. A můžete si je klidně nechat naservírovat v přehledné tabulce.
  • Checklisty – ať už jde o seznam dovedností, plánování akcí nebo onboarding, chatbot vám pomůže checklist vyšvihnout jedna, dvě. Vždy pochopitelně záleží na zadání – pokud dokážete formulovat správně svůj požadavek, máte vyhráno! Svůj dotaz můžete upravovat a upřesňovat, jak je libo, až se nakonec doberete ke kýženému výsledku. 
  • Scénář prezentace – máte myšlenku, připravujete přednášku, prezentaci nebo školení pro kolegy nebo nováčky, ale ne, a ne s tím pohnout? ChatGPT vám pomůže s osnovou, podle které snadno připravíte prezentaci (jak na prezentace pomocí AI se můžete inspirovat zde). 
  • AIsplaining – umělá inteligence také válí, když jde o vysvětlování. Pokud se potřebujete zbavit tunelového vidění a zjednodušit (nebo naopak podat odborně) jakýkoliv proces, ChatGPT vám pomůže vysvětlit prakticky cokoliv jakkoliv. Zvládne ale i návody a postupy pro různé aplikace a funkce a dá dohromady smysluplnou osnovu tutorialu během vteřin. 

Pozor na data, ověřujte informace 

Ačkoliv je to lákavé, vyvarujte se postupu copy/paste a používejte ChatGPT jako podpůrný nástroj, nikoliv jako hlavní a neomylný zdroj. Pokud se vám něco nezdá, věřte svému úsudku, používejte kritické myšlení a ověřujte si data. Hlídejte také informace, které s AI nástroji sdílíte. S osobními údaji zaměstnanců a kandidátů nakládejte vždy s důrazem na bezpečnost. 

Víc než ChatGPT 

Ruku na srdce i na klávesnici, ChatGPT je právem synonymem AI, protože je uživatelsky přívětivý, dostupný a pohodlně obstará řadu úkonů. Pokud z něj chcete vymáčknout maximum, můžete si ho libovolně uzpůsobit pomocí pluginů. 

Nicméně jestli chcete rozšířit svůj repertoár o další nástroje, které vám mohou usnadnit práci v HR, podívejte se například na Rossum, řešení pro inteligentní vytěžování a zpracování dokumentů, faktur a smluv a jejich archivaci. 

Můžete také „zmodernizovat“ firemní komunikaci pomocí AI chatbota! Chatboti jsou běžní pro zákaznický servis, ale skvěle se hodí i pro interní komunikaci. Mohou odpovídat na často kladené otázky, pomohou s plánováním schůzek a vy budete mít volnější ruce… Zní to dobře? Podívejte se například na Feedyou. 

A pokud chcete svou HR agendu zdigitalizovat a zautomatizovat pomocí nástrojů Microsoft 365, doporučujeme naši skvělou akademii HR Heroes. 

AI vás nenahradí, ale skvěle doplní 

Nové AI nástroje přibývají prakticky denně a personalistům do jejich superhrdinského „opasku“ dovedností a vychytávek přidávají nové gadgety, které jim pomáhají vylepšit zkušenost zaměstnanců, zefektivnit nábor a přispět k rozvoji celkové kultury a komunikace ve firmě. Myslete na to, že AI je opravdu jen doplněk vašeho arzenálu, a nenahradí lidský úsudek, empatii a zdravý rozum. 

← Na předchozí stranu

Jak nastavit vlastní pozadí v Microsoft Teams, Zoom a Google Meet?
Produktivita

Jak nastavit vlastní pozadí v Microsoft Teams, Zoom a Google Meet?

Ať už potřebujete zakrýt nepořádek v pokoji, zaujmout klienta stylizovanou virtuální kanceláří nebo…

Číst více
27. května 6 min čtení
Pokud váš organizmus jede na ruční brzdu, technologie vás nespasí
Produktivita

Pokud váš organizmus jede na ruční brzdu, technologie vás nespasí

Na Digiskills najdete kurzy pod hlavičkou Mozek v kondici. Téma není na první pohled technologické,…

Číst více
18. srpna 1 min čtení
Tužka a papír poráží OneNote?!
Produktivita

Tužka a papír poráží OneNote?!

Myslíte, že používání digitálních technologií při práci je dnes standard? Z dat našeho Digiskills…

Číst více
15. října 5 min čtení